Proč to udělal? Karel Janeček odhalil, co bylo pravým cílem jeho výbušného projevu na Slavících

03.12.2021 15:40

Miliardář Karel Janeček, který vzbudil velký rozruch svým výstupem v rámci ankety Český slavík 2021, tvrdí, že se tím pokusil probudit společnost z letargie, upozornit na plíživé totalitní tendence a hrozbu ztráty svobody. „Především je potřeba nepodlehnout strachu a nerozdělovat se. Společně dokážeme mnohem víc,“ říká Janeček s tím, že není antivaxer a jako matematik respektuje vědecké poznání.

Proč to udělal? Karel Janeček odhalil, co bylo pravým cílem jeho výbušného projevu na Slavících
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Karel Janeček při proslovu

Janeček se v rozhovoru pro server Peak.cz vrátil ke svému vystoupení na vyhlášení Českého slavíka, kde kritizoval například očkování dětí a některá vládní protikoronavirová opatření. „Mé emotivní vystoupení v rámci Českého slavíka 2021 vyvolalo u mnohých pocit sounáležitosti, u některých ovšem i zásadní nesouhlas nebo pochybnosti. Za normálních okolností by takový projev na kulturní akci nezazněl. Bohužel se však nyní rozhoduje o naší budoucnosti a apel na širokou veřejnost považuji za projev vlastní zodpovědnosti,“ říká Janeček, který zároveň přítomné umělce prosí o pochopení.

Miliardáři a matematikovi vadí, že se od jeho vyjádření distancoval i fond Neuron, který sám založil. „Je až vtipné, jak zachází s pravdou a že právě on nerespektuje současné vědecké poznání, které není v otázce očkování dětí proti covidu-19 jednotné a razí dogmatickou linku, která má s vědou máloco společného,“ má jasno Janeček a vyjádření fondu Neuron kritizuje.

„Poté, co jsem Nadační fond Neuron založil – jako jediný zakladatel, nikoliv jako „jeden ze tří historických zakladatelů“, což byla další explicitní lež v jejich prvním prohlášení – a podpořil více než 17 miliony, mě Neuron o této aktivitě ani neinformoval a cítil nutnost se vyjádřit v médiích. Je to svým způsobem fascinující, velmi poučný a z pohledu elementární spravedlivosti smutný příběh,“ štve Janečka, podle nějž byl Neuron velmi úspěšný díky jeho neutuchající finanční a časové podpoře.

Neuron je ale podle Janečka nezávislou organizací, která má právo vyjadřovat svůj názor. „Je pro mě důležité, aby organizace, které jsem založil, jako například Nadační fond proti korupci, byly na mně nezávislé, a nevyžaduji, aby veřejně sdílely a propagovaly moje soukromé názory například na současnou pandemii. Jako zakladateli mi záleží na zdravém chodu těchto organizací. Byl bych proto nerad, aby se zaměňovaly nebo spojovaly moje aktivity občana a společenského reformátora s aktivitami organizací, které jsem založil. Jejich chod je nezávislý a tak to má být,“ říká Janeček a dodává, že svoboda je pro něj na vrcholu lidských hodnot.

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí
Od „svých“ institucí prý místo podpory vlastních názorů naopak očekává pravdivost a maximum objektivity. „Tuto filozofii se snažím kultivovat i v organizacích, které jsem založil. S lidmi, s nimiž spolupracuji, nás spojuje hodnotový základ a upřímná snaha zlepšit poměry v naší zemi, ať už jde o boj proti korupci, pomoc lidem v těžké životní situaci nebo vědecký výzkum a nové metody vzdělávání,“ vypočítává Janeček.

„Názorová konformita do svobodné společnosti nepatří, protože ubíjí rozum a kreativitu a vytváří atmosféru strachu a průměrnosti. Nám všem přeji, abychom byli odvážní a nebáli se promluvit, když s něčím nesouhlasíme,“ apeluje Janeček na všechny, kteří mají odlišný názor, aby si za ním stáli.

Janeček se ohrazuje proti nařčení, že je antivaxer, jde mu prý jen o nesmyslnost očkování dětí. „Plně respektuji vědecké poznání. Věda je jedním z pilířů lidské civilizace. Ani vědecká komunita však není jednotná ohledně očkování dětí proti covidu-19. Nejsem a nikdy jsem nebyl antivaxer. Jsem rád, že vakcíny existují a jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v boji proti nemoci covid-19. Respektuji plně rozhodnutí kohokoli se nechat očkovat. Doporučuji očkování rizikových skupin,“ brání se Janeček.

Svým výstupem ale prý chtěl upozornit zejména na plíživou totalitu a snažil se společnost probudit z letargie. „Nestavím se do role spasitele. Mým cílem je probudit společnost z letargie, upozornit na plíživé totalitní tendence a velkou hrozbu ztráty svobody. Přál bych si, aby bojovníkem za svobodu byl každý z nás. Považuji ale za důležité, aby v tak významné diskusi zaznívaly i často opomíjené či potlačované názory,“ tvrdí Janeček.

Nejvíce mu na současné situaci vadí rozdělování společnosti na očkované a neočkované. „Společenský nátlak a vyvolávání strachu odpírají možnost svobodné volby. Diskriminace a ostrakizace neočkovaných dětí je v některých školách enormní a spousta rodičů je z této situace zoufalá. Ordinace dětských psychologů se plní traumatizovanými dětmi. Covid naštěstí pro naprostou většinu dětí nepředstavuje skoro žádné riziko. Rozumím, že v odborně definovaných případech může být očkování dětí žádoucí. Plošné očkování dětí proti covidu s cílem omezit šíření viru je však hazardem s jejich přirozenou imunitou,“ varuje Janeček.

„Potřebujeme společnost spojovat, ne ji dále zbytečně rozdělovat a vytvářet konflikty. Zůstaňme jednotní a nenechme se manipulovat extremistickými pohledy z obou stran barikády. Stavme mosty, potkávejme se a diskutujme spolu. Tu nejlepší cestu ven z pandemie musíme najít společně,“ burcuje Janeček, jehož řeč byla ovšem hojně kritizována.

Mimo covid vnímá matematik jako hlavní problémy dnešní doby neefektivitu práce, kvůli čemuž ekonomika nenaplňuje svůj potenciál. „Naše společnost funguje v mnoha ohledech špatně a nespravedlivě. Korupce odčerpává spoustu jinak použitelných peněz. Většina lidí nedělá práci, která by je naplňovala a ve které by mohli pracovat efektivně a kvalitně. V současné situaci se navíc potýkáme s ohromným zadlužením, kvůli lockdownům a jiným omezením. Rozštěpení společnosti, rozhádanost, nevraživost, závist a zloba nejsou ovšem jenom důsledkem covidu, ten pouze mnoho aspektů rozkryl,“ má jasno Janeček, který za společenský marasmus viní také vládnutí Andreje Babiše.

Jedním z klíčů nalezení harmonie ve společnosti pak podle matematika má být změna volebního systému v politice na systém D21, který poprvé představil právě na Českém slavíkovi. „Systém D21 společnost nerozděluje, ale naopak stmeluje. D21 umožňuje využít více hlasů a v určitých případech obsahuje také hlas minusový. Díky větší paletě hlasů mohou voliči přesněji vyjádřit své preference, a dosáhnout tak shody, která odráží zájem větší části voličů,“ říká Janeček.

„Více hlasů zabraňuje tříštění podpory mezi podobnými kandidáty a přesněji ukazuje jejich podporu, odhaluje polarizující kandidáty, snižuje výhodu extremistů, podporuje upřímnou volbu a vyhýbá se tak volbě menšího zla. Efekt více hlasů by s velkou pravděpodobností vedl ke změně politických kampaní. Kandidáti by pro zisk druhých a třetích hlasů od voličů svých protikandidátů museli hledat, co mají se svými oponenty společného, místo aby je hanili v negativních kampaních, jak se to často děje v současné době,“ vysvětluje Janeček.

„Minusový hlas dále odhaluje kontroverzní možnosti, které sice mohou mít hodně zastánců, ale také odpůrců. Tím dochází k oslabení extremismu a v důsledku toho by implementace D21 mohla vést ke zmírnění fenoménu rozdělené společnosti,“ popisuje další výhody systému miliardář.

Volba jedním hlasem lidi podle Janečka nutí rozdělovat mezi MY a ONI. „Politika, která by měla společnost ideálně stmelovat v zájmu nalezení celospolečensky přijatelného kompromisu, tak vede často k rozdělování na nesmiřitelné tábory. Současný volební systém nás nutí vidět svět černobíle, přitom naše preference jsou rozmanitější, jdou často napříč spektrem. Máme více oblíbených variant i těch, které naopak opravdu nechceme. Naše názory se nedají redukovat na jedno slovo, jednu variantu,“ dodává Janeček, že jeho systém D21 byl společnost i politiku více spojil.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …