Proč ty ústecké opičky řeší uhlí? Vědí vůbec, kde se těží? "Táta dělníků" Falbr se zapojil do debaty o těžbě a pojal to po svém

11.02.2015 20:34

Sociální demokrat Richard Falbr si vzal na paškál ústecké radní. Kdovíproč se komunální politici podle něj cítí kompetentní k otázkám uhlí, které s jejich městem vůbec nesouvisí. Utahuje si z nich, zda vůbec vědí, kde se co těží. Možná jen plavou s proudem a omílají jako opičky témata, která se už zoufale dlouho skloňují stále dokola.

Proč ty ústecké opičky řeší uhlí? Vědí vůbec, kde se těží? "Táta dělníků" Falbr se zapojil do debaty o těžbě a pojal to po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Falbr (vpravo)

Radní města Ústí nad Labem přijali usnesení, že se stavějí proti pokračování těžby v Ústeckém kraji, kde se aktuálně jedná o tom, zda budou limity těžby prolomeny či nikoli. „Přijal jsem tuto jejich zprávu s rozpaky. Předně mě napadlo, proč by se město, které těžbou vůbec není dotčené, mělo vyjadřovat k této věci. Kolik z občanů Ústí se cítí těžbou uhlí v jiném okrese reálně ohroženo? Vědí vůbec, na kterých lokalitách se těží?“ kroutí nad tím hlavou bývalý europoslanec, někdejší odborový předák a senátor za Mostecko Richard Falbr (ČSSD), který stojí v čele Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

My se do nich také nemontujeme

Pokračuje dále v přemítání o tom, proč ústečtí politici nemají nic lepšího na práci než vměšování do témat jiných regionů: „Hlasují snad radní ostatních měst například o provozu Spolchemie téměř v centru města Ústí? Ale uznávám, jsme demokratická země a můžeme tedy všichni vyjádřit své názory na cokoli. Jen bychom měli vzít v potaz, zda k tomu máme dostatečný mandát.“ Tím prý ovšem nemyslí mandát politický, nebo dokonce politické zadání.

Je tohle skutečně urážlivé stigma?

Falbr dále uvádí, že chápe do jisté míry snahu zbavit se stigmatu průmyslového kraje. Je to ale vůbec možné? A je rozumné brát to jako urážlivé stigma? „Není namístě si spíše vlastního průmyslu vážit a dělat vše proto, aby využíval moderní technologie šetrnější k životnímu prostředí a vracel část zisku do rozvoje regionu? Souhlasím s tím, že je třeba dokončit přeměnu našeho kraje – dá se to ale udělat uzavřením uhelných lomů a dovážením uhlí nebo plynu z ciziny?“ ptá se.

Chybí nouzový plán

Podle oranžového politika není rozumné obětovat vlastní zdroje nerostných surovin a dovážet je za cenu toho, že se před našimi úřady práce zdvojnásobí fronty. Chybí plán b zaměstnanosti, který se ani za posledních dvacet let nepodařilo zrealizovat. „Jaké usnesení přijmou radní města Ústí, až nezaměstnanost v Mostě dosáhne 20 procent? Heslo ústeckých radních 'prosperita občanů' se pak v rámci kraje může dostat do úplně jiného světla,“ upozorňuje dlouholetý politik, který nezapomene zmínit také riziko, že pomyslné kohouty plynu může kdykoli dodavatel utáhnout.

Přestaňte strašit průmyslem

Několik desetiletí na dokončení restrukturalizace Ústeckého kraje nebylo podle Falbra moc úspěšných. „Česká republika nemůže říct, že by v tomto byla úspěšná,“ míní a apeluje na všechny: „Máme ještě několik měsíců, než vláda s konečnou platností rozhodne, co dál. Využijme tento čas k hledání optimálního řešení pro rozvoj Ústeckého kraje a přestaňme se strašit průmyslem – je to to, co tento kraj živí.“

Jde nám o image, vzkazují konšelé

Ústečtí radní ovšem rozhodnutí ve věci prolomení limitů těžby hnědého uhlí považují za ideově zásadní usnesení svého únorového jednání. „S ohledem na zdraví obyvatel města, na snahu města jako krajské metropole ustupovat od těžkého průmyslu a zbavit se image průmyslově přetížené oblasti a na celosvětové úsilí zmírnit člověkem způsobenou změnu klimatu, se rada staví proti zvažovanému prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi,“ zní přesně stanovisko ústeckých konšelů.

Toto deklaratorní usnesení bude 18. února předloženo také Zastupitelstvu města Ústí nad Labem. „Zastáváme se především zdraví a prosperity občanů našeho města. Vyjadřujeme ale také podporu občanům v ohrožených obcích – i oni mají právo na domov jako lidé v Ústí. Usilujeme o zlepšení podmínek pro život a image našeho města a ty samozřejmě souvisí s vývojem našeho širšího okolí. Nechceme, aby naše město s celým krajem zůstávalo zakleté do minulého století. Máme ambiciózní vize,“ uvedl k tomu primátor města Josef Zikmund (ANO).

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…