Proč vám tohle nikdo neřekl?! Končící šéf Českého rozhlasu Vltava utratil na 200 milionů korun. Výsledek jeho práce vás šokuje

21.12.2018 4:40

ParlamentníListy.cz získaly barvité informace z jednání Rady Českého rozhlasu. Ta se ve středu uskutečnila v Hradci Králové. Jedním z témat, které Rada zařadila na svůj program, byl i osud Vltavy, jejíž šéfredaktor před několika dny skončil na své pozici. Ačkoli jde o jasnou (personální) kompetenci generálního ředitele této veřejnoprávní instituce, několik jedinců, a to včetně spolupracovníků ČRo, jeho krok zpochybňuje. Důvodem mohou být obrovské peníze, jimiž Petr Fischer disponoval v rámci svého rozpočtu.

Proč vám tohle nikdo neřekl?! Končící šéf Českého rozhlasu Vltava utratil na 200 milionů korun. Výsledek jeho práce vás šokuje
Foto: screen: FCB
Popisek: Petr Fischer

Rozhlasová „čistka“ je stále aktuálním tématem. Poté, co generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral neprodloužil smlouvu šéfredaktorovi stanice ČRo Vltava Petru Fischerovi, se zvedla vlna nevole jak mezi částí veřejnosti, tak mezi zaměstnanci, kteří šéfredaktora Fischera znali a pracovali s ním. Moderátorka Renata Klusáková se rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas veřejně, a to velmi zajímavou formou.
 
Nedávno jí totiž Zavoral navrhl zvýšení platu, společně s tím byli zaměstnanci Českého rozhlasu podarováni výjimečným bonusem k Vánocům. Na to Klusáková reagovala slovy: „Vážený pane generální řediteli, nemohu přijmout zvýšení svého platu, které mi bylo od ledna Vámi navrženo. Neprodloužení smlouvy našemu šéfredaktorovi Petru Fischerovi jste zdůvodnil především špatnými výsledky stanice. Jsem součástí týmu, který pracoval pod jeho vedením, a nechápu proto, proč je mi vyplacena na konci roku mimořádná odměna a od ledna zvýšen plat,“ uvedla na Facebooku.
 
 
A byla to právě Renata Klusáková, která se účastnila středečního jednání Rady Rozhlasu ve východočeské metropoli Hradci Králové. Podle přítomných měla velmi naspěch, jelikož chtěla stihnout demonstraci v Praze. To ovšem nebyl jediný člen s příjmením Klusák, který se na jednání objevil. Dalším přítomným byl Pavel Klusák, který podle všeho s ČRo rovněž spolupracuje a třetím do party, jenž si z několika desítek centimetrů ustavičně natáčel šéfa Rozhlasu Zavorala, byl režisér Vít Klusák.
 
„Ano, Klusáků tam bylo hodně," sdělil naší redakci zdroj.

Vít Klusák v pořadu umělce Jana Krause (repro Youtube.com)

 
Rada v průběhu svého jednání vyzvala přítomné k položení třech dotazů na téma Vltavy. Padly pouze dva, přičemž jeden šel z úst novinářky Respektu. Právě toto médium, které rozhodně nepatří mezi nejprodávanější časopisy v zemi, je možná další štací Petra Fischera. Podle informací ParlamentníchListů.cz se Fischer vydá pracovat buďto pro Respekt nebo zakotví v Hospodářských novinách. Navzdory prostoru, který Rada umožnila případným dotazům přítomných, se tři otázky nenašly.
 

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí
 
Slova se během rokování chopil i generální ředitel Zavoral, když mimo jiné uvedl, že poslechovost stanice, která koncesionáře vyjde na neskutečných 100 milionů ročně, je 47 tisíc lidí denně. Že jde o zoufale nízké číslo, netřeba rozvádět. Kolem Petra Fischera tak za uplynulé dva roky proteklo na 200 milionů korun a výsledek těchto astronomických sum je poslechovost o počtu obyvatel, kolik má například město Prostějov či Mladá Boleslav. „Je to tragédie třeba vůči našemu Radiožurnálu a vůbec nevím, ale moc by mě to zajímalo, kdo vše na tom rozpočtu participoval,“ sdělil naší redakci redaktor ČRo, jenž nechtěl být jmenován.
 
Člen Rady Vítězslav Jandák na to konto uvedl, že nově zvolený šéfredaktor bude mít jistě čas na to, aby slabounkou poslechovost pozvedl. Zbylí členové Rady se již tématu nevěnovali, stejně jako hrstka přítomných z řad veřejnosti.
 
Generální ředitel Českého rozhlasu 12. prosince na návrh ředitele Programu Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka rozhodl neprodloužit smlouvu s šéfredaktorem Vltavy Petrem Fischerem. Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry.
 
ParlamentníListy.cz tuto informaci přinesly jako první.

Hrstka demonstrantů před budovou ČRo v Hradci Králové, kde Rada ve středu jednala

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…