Proč vystřelila elektřina právě teď? Analytik vysvětluje

28.08.2022 17:23

Snad o ničem se nemluví v Česku tolik jako o cenách energií. Proč elektřina v současné době tak zdražuje, je jedna z otázek, na které odpovídá server Aktuálně.cz. Zároveň také rozebírá vztah cen zemního plynu a ropy.

Proč vystřelila elektřina právě teď? Analytik vysvětluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Server Aktuálně.cz se snaží odpovědět na otázku, co žene tolik nahoru raketově rostoucí ceny energií. Problém je podle všeho mimo jiné umístěn ve Francii, kde mají komplikace jaderné elektrárny. Provozovatelé některé z nich odstavili kvůli zanedbané údržbě, další objekty mají problémy kvůli suchu – a to s chlazením.

Nervozitu na burze pak podle serveru zhoršuje také rostoucí cena zemního plynu, obavy jsou pak i kvůli dalšímu ohlášenému přerušení dodávek ruského plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1. 

Analytik ENA Jiří Gavor se mimo jiné také snažil vyvrátit mýtus, že by Česko posílalo do zahraničí levnou elektřinu, kterou si zpátky kupuje za drahé peníze. ČEZ podle jeho slov asi 90 procent elektřiny prodává českým obchodníkům napřímo, ale s indexací cen, které se tvoří na burze.

Co se týče ceny elektřiny, kterou zaplatí domácnosti, odborníci uvádějí, že ji pocítí se zpožděním – záleží na fixaci či na tom, jakým způsobem jejich dodavatel elektřinu nakupuje. Vláda pak lidem se zdražováním uleví pomocí příspěvku na bydlení a úsporného tarifu. Velkým tématem je rovněž zastropování cen.

Server Aktuálně.cz také rozebírá ceny zemního plynu, které dříve velmi pevně kopírovaly zdražování či zlevňování ropy. Sice spolu podle serveru cenový vývoj obou komodit úzce souvisí dodnes, ale ne už tak pevně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…