Prodej MUS byl od počátku podezřelý, tvrdí svědek

10.12.2011 11:24

Bývalý český velvyslanec ve Švýcarsku Jaroslav Šedivý vyprávěl deníku Právo o situaci, která předcházela privatizaci menšinového podílu státu v Mostecké uhelné společnosti.

Prodej MUS byl od počátku podezřelý, tvrdí svědek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

V roce 1999 Šedivý působil na českém velvyslanectví ve Švýcarsku. Dostal se tedy k podivné privatizaci Mostecké uhelné společnosti, kterou zprostředkovala švýcarská společnost Investenergy pro americkou firmu Appian Group.

ZÚ Bern zjišťoval informace o Investenergy. Nalezl podezřelé spojení s podnikatelem Jiřím Divišem

„Dne 18. srpna 1999 dopoledne požádal faxem ing. Uher, zástupce ředitele pro hornictví na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO), náš úřad, respektive obchodního radu Petříka, aby zjistil z obchodního rejstříku Švýcarské federace informace na několik firem, které usilují o privatizaci státního majetku v Česku," píše Šedivý ve svědectví v deníku Právo.

V žádosti ale nebylo zmíněno, o jakou privatizaci se jedná. První údaje odeslalo velvyslanectví stejný den ministerstvu průmyslu. Jednalo se o firmu Invest Energy, o které ovšem nebyly žádné informace k dispozici. Pod jednoslovným názvem se ale objevila firma s majitelem Jiřím Divišem zaregistrovaná v roce 1997.

Velvyslanectví si vyžádala informace o firmě ještě od společnosti Teledata. Nově se dozvědělo, že firma Investenergy rok po své registraci měla jako většinového akcionáře americkou firmu Appian Group. Jako podílník byla zapsána ještě firma Synergo Suisse se sídlem v České republice.

Šedivý ale pátral po dalších mandátech Jiřího Diviše a našel sedm firem, kde figuruje jako majitel nebo ředitel. Všechny byly zaregistrovány v rozmezí od dubna do listopadu 1997. Jejich činností bylo většinou „reprezentace obchodních společností, poradenství pro podniky", ale bez spolupracovníků nebo vedení.

Síť firem v rukou jednoho člověka byla podezřelá okolnost, o které vláda věděla

Vše bylo odesláno na ministerstvo průmyslu ve dnech 18. a 19. srpna 1999. „Už jenom čtení těchto informací muselo zpochybnit rozhodování ministerstva respektive vlády o společnosti Investenergy," míní Šedivý v deníku Právo. Přesto se 23. srpna vláda rozhodla, že prodá 46 procent státních akcií Mostecké uhelné společnosti švýcarské společnosti Investenergy, která je koupila pro americkou Appian Group.

Šedivý ještě týden poté poslal „Záznam pro ministra", tedy pro tehdejšího ministra zahraničí Kavana. Shrnul v něm své poznatky a doplnil informace o Divišovi. „Řetěz firem spojených jedním majitelem byl zatím téměř vždy předpokladem pro možnost tunelování," tvrdí bývalý velvyslanec.

O státní akcie v MUS měly zájem dvě skupiny, švýcarská a česká

Kvůli prověrce firmy Appian Group se obrátil na ZÚ Washington, kde tehdy působil Alexandr Vondra. Výsledné informace byly poslány rovněž do České republiky. „V tomto informačním presu by bylo dobře vědět, kdy ono rozhodnutí vlády prodat menšinový podíl v MUS bylo v praxi poté uskutečněno, to znamená, kdy bylo vše zaknihováno podle příslušných pravidel. Možná, že i v tomto mezičase by bývalo možné celou operaci zastavit či lépe prověřit," polemizuje Šedivý.

Šedivý dodává, že se za ním chtěl stavit člověk jménem Koláček, který po něm chtěl informace o Investenergy a sjednání schůzky s Jiřím Divišem. Koláček prý byl vlivným člověkem z vedení MUS, které také usilovalo o zbytek akcií ve vlastnictví státu. „Tuto „službu" jsem odmítl s poznámkou, že tihle pánové bezpochyby cestu k sobě najdou sami," píše Šedivý ve svém textu v Právu.

Opomenula Zemanova vláda varování z ambasád?

Do soutěže o MUS tedy šly dvě skupiny, jedna ze Švýcarska a druhá z Čech. Švýcarská skupina předběhla českou, ale podle Šedivého si zisk rozdělili všichni.

„Jen bylo pro mě tehdy nepochopitelné, jak mohla Zemanova vláda pominout naše poměrně varující sdělení," diví se i po letech Šedivý. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…