Prodloužit promlčecí lhůty. Kradlo se i v 90. letech, řekl Dolejš divákům

10.07.2012 21:22

Vlasta Parkanová by si sama měla říci o vydání k trestnímu stíhání, říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Naprosto zásadní je ale potřeba prodloužit promlčecí lhůty, aby se daly v budoucnu řešit i kauzy devadesátých let. Dolejš to uvedl v pořadu České televize Hyde Park.

Prodloužit promlčecí lhůty. Kradlo se i v 90. letech, řekl Dolejš divákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Už jen několik hodin zbývá do klíčového hlasování poslanců ve věci, která plní titulní stránky českých médií i v prvních prázdninových dnech. Mandátový a imunitní výbor doporučli poslankyni vydat a celodenní předpovědi středečního výsledku hovoří o velké šanci, že poslankyně o imunitu nakonec přijde. Úterní vydání Hyde Parku s poslancem KSČM uvedla ČT stylově filmovým zpracováním Erbenovy Polednice.

Člen mandátového výboru Dolejš na dotaz diváka uvedl, že Parkanová by si o vydání měla říci sama. Hlasování podle Dolejše proběhne ve středu po obědě. Hned v počátku pořadu se ale Dolejš do svých argumentů poněkud zamotal. Divácký dotaz totiž směřoval ke koaličnímu soupeření o moc. To Dolejš přiznal.

"TOPka s ODS bojuje o moc nejen v Praze," rozhovořil se poslanec o možnosti vzájemné kompromitace členů těchto dvou stran. Na bleskový dotaz moderátora, zda by o podobnou věc mohlo jít i v kauze Parkanová, ale Dolejš reagoval, že zde o politický boj nejde. Kauza prý ale bude konkurencí politicky beze zbytku využita.



Dolejš nevyloučil, že policie půjde i po Kalouskovi

Poměrně dlouhou část pořadu se hovořilo i o možnosti, že vyšetřovatelé přes Parkanovou dojdou i k ministru financí Kalouskovi. Ten byl v resortu obrany dlouhou dobu náměstkem za KDU-ČSL a v médiích je spojován z některými armádními nákupy. Je také přítelem bývalého šéfa Omnipolu Richarda Hávy. Dolejš uvedl, že jméno Kalouska ve spise Parkanové mezi podezřelými není. "Pokud se ale kauza bude větvit, pak budou existovat další samostatné spisy, do kterých ale nemám přístup," uvedl poslanec.

V souvislosti s kauzou Vlasty Parkanové se také snesla na práci policie sprška tvrdé kritiky ze strany Miroslava Kalouska. Kritika podle Dolejše přípustná je. "Ale musím to dělat příslušnými prostředky. Ať na tom klidně dělá Inspekce," komentoval Dolejš fakt, že Kalousek podal ke Generální inspekci policie stížnost na práci vyšetřovatelů v kauze CASA.

Prodloužení promlčecích lhůt slíbil i Filip

Důležitým krokem pro vyšetřování politických kauz by mělo být podle Dolejše prodloužení dvacetiletých promlčecích lhůt, aby se daly v budoucnu šetřit i kauzy z devadesátých let. Poslanec při tom zmínil především Českou konsolidační agenturu. "Změna politických poměrů by při dodala lidem odvahu, takže o případy by nebyla nouze," konstatoval Dolejš. Změnou poměrů pak rozumí, že se z vlády podaří dostat lidi, kteří údajně brání vyšetřování politicky citlivých kauz. Vzápětí se ale Dolejš zamotal podruhé. Jeden z diváků totiž zmínil, že prodloužení promlčecích lhůt sliboval navrhnout místopředseda KSČM Vojtěch Filip letos v dubnu. To musel Dolejš přiznat a jako protiargument nabídl jen výčet několika legislativních návrhů, které ale s posílením manbévrovacího prostoru pro vyšetřující orgány vůbec nesouvisí. Přesto si místopředseda KSČM důvěru diváků získal, v anketě jej podpořilo 70 procent hlasujících.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…