Profesor Dušek: „Řekněme si to na rovinu“. Epidemie podle něj na podzim zase vystřelí

23.08.2021 17:59 | Glosa

Ústav zdravotnických informací a statistiky a jeho šéf Ladislav Dušek je tu se zásadní zprávou o stavu covidu v České republice. Čísla prý vypadají dobře, lépe než loni, ale samozřejmě není všemu konec. Údajně je tu stále dost neočkovaných nemocných seniorů, a proto se nákaza může šířit.

Profesor Dušek: „Řekněme si to na rovinu“. Epidemie podle něj na podzim zase vystřelí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Ústav zdravotnických informací a statistiky ve své nejnovější zprávě píše, že epidemie na populační úrovni osciluje na počtech 11 až 12 nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Vyšší záchyty nakažených mají pouze o něco málo v Praze, Libereckém a Jihočeském kraji.

Denně se covidem nakazí údajně v průměru 180 lidí. Obvykle se jedná o osoby mladší bez těžkého průběhu. „Většina nově potvrzených případů jsou lidé spíše mladí, typicky 16 až 30 let, a lidé neočkovaní – denně zhruba 75 až 80 procent nově potvrzených případů jsou lidé neočkovaní. Kdyby si to lidé odečetli a představili si, že tito lidé jsou očkovaní, tak bychom měli záchyty významně nižší,“ říká k číslům šéf ústavu Ladislav Dušek.

K tomu je ale potřeba dodat, že u očkovaných neprobíhá pravidelné screeningové testování, statistiky tak mohou být zkreslené. Podle Duška v žádném z regionů ale nedochází k významnému nárůstu zátěže.

„Všechny ukazatele epidemie jsou v tuto chvíli zatím pozitivní. Dokonce bych řekl pozitivnější než ve srovnání s koncem minulého srpna,“ prohlásil Dušek s tím, že prý ale stále nejde o zprávu označující konec epidemie.

„Řekněme si na rovinu, že na podzim dojde k nárůstu nových pozitivních případů. Zejména v říjnu a v listopadu,“ uvedl dále Dušek. Ústav zdravotnických informací a statistiky už na konci července sestavil čtyři možné scénáře vývoje epidemie na podzim. Ten nejhorší při reprodukčním čísle o hodnotě 1,2 počítá s tím, že by už na konci srpna mohlo mít Česko 59 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden. Na začátku října pak 193. Při současném čísle R by to mohlo být mezi 17 až 81 nakaženými.

Zátěž nemocnic je nyní podle statistik nízká, denně přijmou zhruba pět případů. K sobotě bylo v nemocnici s covidem 59 lidí, z toho na jednotkách intenzivní péče 14.

Dušek také upozornil, že v Česku je stále kolem 400 tisíc lidí starších 60 let, kteří ještě nejsou očkovaní a kteří často mají jiná závažná onemocnění a jsou náchylnější k tomu, aby covid dostali. „Stále je tady ještě potenciál na to, aby se nákaza šířila,“ myslí si šéf ÚZIS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…