Profesor Dušek varuje před dalším nárůstem epidemie. Podívejte se vedle do Německa

21.03.2022 17:01

Epidemie koronaviru se může podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška opět obrátit k horšímu. Počty nových případů nyní stagnují, ale epidemická situace je podle něj nestabilní, jak ukazuje vývoj v sousedním Rakousku i Německu, kde počty zachycených případů nákazy v poslední době opět začaly stoupat.

Profesor Dušek varuje před dalším nárůstem epidemie. Podívejte se vedle do Německa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Počty nakažených v minulých týdnech trvale klesaly, v poslední době se ale pokles zastavil a počty nových případů stagnují na hranici 500 případů na 100 tisíc obyvatel týdně. „V populaci se při dané stagnaci stále udržuje vysoká prevalence aktivních nákaz, stále je vysoká pravděpodobnost nákazy v komunitním šíření i při běžných každodenních aktivitách,“ uvedl Dušek podle informací serveru iDNES.cz.

Stagnace počtu nakažených má podle Duška souvislost s reprodukčním číslem, které se drží přesně na úrovni 1. „Zatím se vývoj neobrací k významnému růstu, čímž začíná být česká populace až výjimkou, pokud srovnáme vývoj v okolních zemích,“ prohlásil Dušek a varoval, že i u nás může nastat opětovný růst nákaz jako v Rakousku nebo Německu.

Podle Duška je také problém, že nejvíce ohrožení lidé stále v určité míře nejsou očkováni. „Denně je průměrně diagnostikováno více než 250 až 300 potenciálně zranitelných osob, které nejsou nijak imunitně chráněny ani očkovány. Tyto nákazy stále představují téměř tři čtvrtiny nejtěžších onemocnění léčených na jednotkách intenzivní péče,“ uvedl Dušek.

„Za posledních čtrnáct dní byla nákaza prokázána u 2 800 seniorů bez jakékoli imunitní ochrany a z této kohorty se následně generuje asi 70 procent nejtěžších průběhů nemoci v nemocnicích,“ dodal s tím, že v nejstarších věkových skupinách nad 65 let není naočkováno stále kolem deseti procent lidí. Navíc jen 60 procent všech očkovaných dostalo i třetí dávku vakcíny, ačkoliv ochrana po prvních dvou dávkách po několika měsících rychle klesá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…