Profesor Grubhoffer: Nové mutace, koncem léta další vlna. Očkování nechrání úplně, ale jiná cesta není

01.07.2021 21:31

Po deseti týdnech poklesu epidemie v Evropě jsou opět počty nakažených na vzestupu. I z velké části proočkované Británie se dominantně šíří nová indická mutace delta, která postupuje Evropou. Nevyhne se ani Česku. „Koncem léta očekávejme další vlnu, počítejme s tím, že budou vznikat stále nové mutace,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 Libor Grubhoffer, ředitel biologického centra AV ČR. I když nás očkování nechrání před mutací dostatečně, je prý jedinou šancí, jak z tohoto kolotoče ven.

Profesor Grubhoffer: Nové mutace, koncem léta další vlna. Očkování nechrání úplně, ale jiná cesta není
Foto: JCU.cz
Popisek: Libor Grubhoffer

Největším strašákem je v současnosti indická mutace delta, která je agresivnější a rychle se šíří. Dominuje už v Británii a Portugalsku, Němci očekávají podobnou situaci během července, stejně tak se jí podle Grubhoffera nevyhne ani Česko. „Zcela určitě se můžeme nadít pozdně letní, respektive podzimní vlny. Snad to dobře přečkáme,“ doufá biochemik.

Jedním dechem dodal, že pouze plošné očkování nás může zachránit. „Očkování je velice učinným nástrojem. Skutečně tomu tak je, jakkoliv tomu zprávy z Velké Británie, případně z Izraele nenapovídají,“ zdůraznil následně.

Na svém názoru si trvá i přes to, že varianta delta je nebezpečnější právě v tom, že ani po očkování získané protilátky dostatečně účinně před touto variantou nechrání. „Je to výsledek naprosto přirozeného chování viru, teď se s tím musíme umět vypořádat,“ pokrčil rameny.

Podle Grubhoffera je pravděpodobné, že se střídání poklesu a vzestupu epidemie a vznik nových variant bude dít stále dokola. „Tohle se samozřejmě bude přirozeně dít, pandemie je pulzující fenomén, který se stále pohybuje v jakýchsi mezích podle toho, jak účinná protiepidemická opatření se aplikují,“ uvedl.

Dokážeme podle Grubhoffera někdy získat před virem náskok? „Musíme imunizovat očkovacími látkami, a to veškeré obyvatelstvo na naší planetě. Pak bychom dosáhli situace, že by virus dostatečně rychle nestíhal reagovat a nestíhal by uplatnit nové mutace,“ dodal biochemik s tím, že pak by mohly být výkyvy pandemie čím dál slabší.

„Budeme-li úspěšně pokračovat v plošné vakcinaci, očekávám, že to, co nás čeká, už bude nižší vlna, která, pevně věřím a doufám, nebude už mít charakter třetí vlny představované britskou variantou letos na jaře,“ dodal profesor Libor Grubhoffer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…