Profesor Keller spočítal, o kolik prý vláda připraví průměrnou rodinu

16.10.2012 8:12

Víkendový volební úspěch komunistů, ale i dalších levicových stran, dal prý do značné míry za pravdu hlasům o krizi současné podoby kapitalismu. K tomu má co říct i profesor sociologie Jan Keller, který současný neoliberální systém dlouhodobě kritizuje.

Profesor Keller spočítal, o kolik prý vláda připraví průměrnou rodinu
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

„Globalizace umožnila, že nejbohatší firmy a lidé mohli neustále snižovat sumu peněz, které dávali do státní kasy. Příklad: V roce 1993 platily firmy v České republice ze svého zisku 55 procent, dnes 19 procent. Jestliže dnes platí třetinu toho co předtím, nemůže si nikdo myslet, že státní pokladna bude naplněná,“ vysvětluje sociolog pro server Týden.cz. Velké nadnárodní firmy navíc podle něj mohou vydírat i malé podnikatele, kteří působí jako jejich subdodavatelé.

Nejhorší je podle něj to, že nikdo, včetně největších kritiků, nemá k současnému systému alternativu. „Mám podezření, že mnozí z těch, co proti tomu systému nejhlasitěji burcují, skutečně žádnou alternativu nemají,“ obává se.

Sociální stát lze podle něj uhájit pouze na půdorysu sjednocené Evropy, protože desetimilionová země, jako je ČR, absolutně nemá šanci bránit se globalizačním tendencím. „Jenže unie, v níž chudší země vedou daňový dumping proti zemím bohatým, není žádnou sjednocenou Evropou, taková Evropa liberalismu jen nahrává,“ vysvětluje.

V České republice podle něj není vyloženě bída, ale čím dál více lidí se k ní blíží. „Na rozdíl od zemí jako Německo nebo Francie jsou naše střední vrstvy, což představuje dvě třetiny populace, mnohem blíže k hranici bídy než v těchto zemích,“ vysvětluje. Sociolog si prý spočítal, že u průměrné rodiny, která má dvě děti a čistý příjem 35 tisíc, zvýší současné vládní reformy rodinné výdaje o deset tisíc korun.

„V každém případě už dnes taková modelová domácnost českých středních vrstev žije od výplaty k výplatě a k tomu se bude ročně zadlužovat jednou Kalouskovou složenkou ve výši 120 tisíc korun,“ uzavírá sociolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …