Profesor Klaus před profesorem ministrem jmenoval nové profesory

20.06.2012 18:27

Prezident Václav Klaus jmenoval nových 60 vysokoškolských profesorů. V Karolinu byl přítomen i ministr školství Petr Fiala, který je sám vysokoškolským profesorem.

Profesor Klaus před profesorem ministrem jmenoval nové profesory
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu ministrem školství

Jmenovací dekrety z rukou prezidenta republiky ve Velké aule pražského Karolina převzala šedesátka profesorů vysokých škol. Předali jim je Václav Klaus a ministr školství Petr Fiala. Oba přitom mají zkratku prof. před jménem.



První profesor ministr

"Překvapuje mě skutečnost, že v průběhu mé desetileté funkce je ministr Petr Fiala prvním ministrem školství, který je rovněž profesorem a jak jsem ho pozorně poslouchal, říkal identická slova, stejná vyjádření ohledně profesur, odpovědnosti a poslání, která jsem se deset let snažil zdůrazňovat i já," řekl Klaus před přítomnými akademiky.

"Rád bych vám ke jmenování profesorkou, profesorem pogratuloval a také zdůraznil určité závazky a odpovědnost, které z toho vyplývají. Je důležité věnovat se rovným dílem nejen práci vědecké, ale také činnosti pedagogické, tedy svým studentům," uvedl Fiala a dodal: "Dalším významným posláním je vaše větší zapojení do veřejné diskuse." Podle Klause mají profesoři velkou zodpovědnost, která z titulu funkce vyplývá.

Wilken Willem Karel Hugo Engelbrecht

Doktorka Lydie Izakovičová Hollá přidala ke své profesuře z oboru Patologická fyziologie po pěti letech druhou. Tentokrát za vědeckou práci ve stomatologii.

Zajímavostí je jméno nového profesora v oboru teorie literatury, kterým je Wilken Willem Karel Hugo Engelbrecht.

O profesuru se může ucházet člověk, který dosáhl docentského titulu a prokáže odpovídající kvalifikaci. V uměleckých oborech může požadavek vysokoškolského vzdělání vědecká rada uchazeči prominout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…