Profesor Knížák jde po Ištvanovi: Kvůli jeho osobní pomstě je tu banánová republika

20.07.2013 10:45

Bývalý ředitel Národní galerie profesor Milan Knížák se v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz zamyslel nad kauzou Nagyová, kterou někteří označují za puč části policie, justice a státních zástupců. Hlavním viníkem je Ivo Ištvan.

Profesor Knížák jde po Ištvanovi: Kvůli jeho osobní pomstě je tu banánová republika
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

"Velmi jsem přemýšlel o celé této záležitosti. Na mě tato záležitost působí jako mix politických tlaků a osobní pomsty. Státní zástupce pan Ištvan byl na pět let postaven mimo funkci. Zřejmě během tohoto období poněkud zahořkl. Levice měla pro změnu touhu pomstít se za zatčení Davida Ratha. Tak byla spuštěna tato neuvěřitelná akce, která Česko vrhla mezi banánové republiky. Jde o otřesnou záležitost, která nemá obdoby," rozčiluje se Knížák.

Václav Klaus má pravdu. Je třeba vrátit politiku politikům

Zásah policie byl horší než za minulého režimu. "Způsob, jakým byla zatčena bezbranná ženská, je naprostým vrcholem arogance a brutality. Vrhá nás to zpátky do totalitního režimu. Byl jsem za komunismu mnohokrát zatčen. Policie si ale ani tehdy nedovolila to, co předvedla nyní. Jde o neuvěřitelnou nehoráznost, drzost a brutalitu, která nemá v civilizované zemi obdoby," píše výtvarník pro Prvnízprávy.cz.

A souhlasí s Václavem Klausem, který varuje před mocí těch, kteří k tomu nemají žádné právo. "V tomto okamžiku by se měli spojit všichni slušní politici bez ohledu na stranickou příslušnost. Měli by se razantně postavit proti podobným excesům. Pokud to neudělají, tak mohou očekávat, že se něco podobného může opakovat. A může to postihnout nás všechny. Václav Klaus má naprostou pravdu. Je třeba vrátit moc v naší zemi do rukou volených zástupců," hájí bývalého prezidenta.

Ištvan by měl okamžitě skončit

O vinících má jasno. "Nepochybně by měli být hnáni k osobní odpovědnosti všichni, kdo tuto otřesnou událost rozpoutali. Policisté, státní zástupci a především pan vrchní zástupce Ivo Ištvan. A měli by okamžitě odejít ze svých funkcí,“ soudí Knížák.

Ani lidé by k puči neměli zůstat lhostejní. "Lidé zřejmě zatím dost dobře nechápou, čeho jsme v uplynulých dnech byli svědky. Nešlo o nic jiného než o zásadní ohrožení demokracie v naší zemi. Lidé by proti tomu měli protestovat všemi zákonnými prostředky," dodal v rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…