Profesor Pafko: Muži nechtějí být lékaři. Už to není prestižní

04.12.2023 11:53 | Monitoring

Je rostoucí počet lékařek v českém zdravotnictví problém? Profesor Pavel Pafko má za to, že nárůst žen v oboru ukazuje na pokles prestiže lékařské profese. Členka vedení sekce mladých lékařů Marie Lopourová kontrovala, že feminizace zdravotnictví nepředstavuje problém. Jen se podle ní ukazuje, že ženy jsou v jistém věku cílevědomější než muži.

Profesor Pafko: Muži nechtějí být lékaři. Už to není prestižní
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

Od 1. prosince někteří lékaři odstartovali protestní akci a vypověděli smlouvy o sloužení přesčasů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sice tvrdí, že vláda, konkrétně premiér Petr Fiala (ODS), dospěl s lékaři k dohodě.

pátečních Událostech, komentářích před kamerami ČT o situaci ve zdravotnictví debatovali profesor Pavel Pafko, někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt a profesor Martin Bojar. Posledně jmenovaný se hned v úvodu pořadu omlouval, že o situaci v oboru, kde dominují stále více ženy, diskutují ve veřejnoprávní televizi tři stárnoucí muži.

„Dovolte, abych se omluvil svým jménem 80 procentům žen, bez kterých by se české zdravotnictví nepohnulo ani vpřed, ani vzad. A upřímně mě mrzí, že zde sedí tři staří nebo stárnoucí muži,“ uvedl doslova. A Cikrta, který je o generaci mladší než Bojar, tím rozesmál.  

Pafko si ve vysílání posteskl, že k feminizaci jeho milovaného oboru došlo. „V šestém ročníku na první lékařské fakultě je jenom jedna třetina mužů a dvě třetiny žen. Už to není prestižní,“ prohlásil.

Členka vedení sekce mladých lékařů Marie Lopourová kontrovala, že feminizace zdravotnictví nepředstavuje problém.

„Medicína je pracná škola. Je to hodně práce, odříkání a disciplíny. Troufnu si říct, že ženy ve věku, kdy se mají rozhodovat, jsou pracovitější a cílevědomější. Prestiž studium pořád má, studenti jsou hrdí na to, že se dostali na medicínu, ať už holky nebo kluci. Řekla bych, že to ale ovlivňuje spíš pracnost školy než ekonomické důvody,“ konstatovala v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Feminizace není problém. Problém je, že organizace práce není přizpůsobena tomu, že 72 procent absolventů jsou ženy. Systém je zastaralý, máme 30 let od revoluce a od té doby se mu nikdo nevěnoval. Stále přizpůsobujeme zdravotníky systému a ne naopak. Nepřizpůsobuje se ani pacientům. Ti se dožívají stále vyššího věku a jsou déle nemocní,“ pokračovala varovně.

Vyjádření profesora Pafka označila za nešťastné a prohlásila, že pan profesor svá slova pravděpodobně nemyslel tak, jak vyzněla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…