Profesor Turánek: Přemnožení pracovníků, kteří se zabývají společenskými vědami, je neúnosné. A žádný pozitivní vliv to nemá

25.05.2022 14:42 | Ze sítí

Stanislav Novotný ve svém pořadu O čem se mlčí vyzpovídal vědce, vakcinologa a imunologa, profesora Jaroslava Turánka. Tématem byl stav naší vědy a zda vědci skutečně touží po poznávání nebo raději slouží politice, která jim zajistí jejich osobní existenci.

Profesor Turánek: Přemnožení pracovníků, kteří se zabývají společenskými vědami, je neúnosné. A žádný pozitivní vliv to nemá
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Stanislav Novotný a Jaroslav Turánek v pořadu O čem se mlčí

„Jak je to se stavem naší vědy? Jak se máme dnes dívat na věhlasné tituly, které byly kdysi známkou vysoké kvality? Máme si vážit všech odborníků nebo být obezřetní ohledně používání vědecko-pedagogických titulů?“ ptal se Novotný.
 
Podle Turánka je to dáno tím, že vysoké školy enormně zvyšují kapacitu studentů, a tím pádem musejí mít tabulkově zajištěna místa profesorů či docentů. 
 
„Pokud to nezajistí, tak nedostanou akreditaci. Máme profesory, kteří mají h-index jedna a pak máme celou řadu profesorů, kteří jsou velice renomovaní, ale jsou umlčováni cenzurou. Ta škála je ve všech profesích velice široká,“ uvedl. 

Popsal také to, jak se motivačně popisuje způsob financování vědy na výsledcích vědy a vědců.
 

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
„Dneska věda slouží. Ona sloužila vždycky, ale takové svobody ve vědě máte čím dál míň, protože jste závislí na vybavení. Na přístrojích a na infrastruktuře, která je enormně drahá. A kdo to může zafinancovat? Buď pracujete pro soukromou firmu, nebo pracujete ve státním výzkumu a jste závislí na grantech. A ten, kdo ty granty uděluje, taky není neomylná komise,“ myslí si. I ti prý mají celou řadu zájmů a celou řadu vztahů. 
 
„Vy jste pak závislí na penězích od státu a nemůžete si dělat, co chcete a dneska už ani nemůžete říkat pravdu, protože jste cenzurováni,“ dodal s tím, že i jeho názory byly na celé řadě webů smazány, když řekl vědecky doložené důkazy například o vakcínách založených na mRNA. 
 
Co všechno jsou vědci ochotni udělat, aby granty dostali? Jsou ochotni podvádět, lhát?
 
„Nechci to zobecňovat, že to tak je. Závisí to na kvalitě lidí. Jsou lidé, kteří grantovou politiku řídí a samozřejmě to není vždycky na sto procent objektivní, ale nemyslím si, že míra neobjektivity je až tak tristní. Spíš je špatné to, že těch peněz, co jdou do vědy, je málo. Vede to k tomu, že vědci ztrácejí spoustu času a energie psaním grantů, kterých napíšou za rok několik, aby dostali alespoň jeden,“ řekl Turánek. 
 
Ten také na závěr uvedl, že přemnožení pracovníků, kteří se zabývají společenskými vědami, je neúnosné. A žádný pozitivní vliv to prý nemá. 
 
„Nacházejí pak uplatnění na ministerstvech, kde vlastně připravují to, jak se věda bude řídit. Nikdy tomu nerozuměli, nemají praktickou zkušenost a vymýšlejí takové systémy, které to celé umrtvují,“ uzavřel Turánek. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…