Profesor z Yale, držitel Ceny Havlových, napsal knihu srovnávající nástup Trumpa s nástupem Hitlera. Teď vychází i česky

22.04.2017 13:54

Dva měsíce po vydání ve Spojených státech vyjde novinka Tyranie od Timothyho Snydera také česky. Autor bestsellerů Krvavé země a Černá zem v ní varuje před možným vývojem západní společnosti a ohrožením demokracie. Knihu společně vydají 2. května Nakladatelství Paseka a Prostor. ČTK to řekl Lukáš Růžička z Paseky.

Profesor z Yale, držitel Ceny Havlových, napsal knihu srovnávající nástup Trumpa s nástupem Hitlera. Teď vychází i česky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šestý ročník vyhlášení nejúspěšnějších žákovských projektů roku 2016 s názvem Co dělají školy pro demokracii?

Jeden z předních intelektuálů současnosti přichází po velkých historických pracích s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Kniha Tyranie s podtitulem 20 lekcí z 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i osobní selhání člověka v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného.

Prvotním impulsem k napsání této eseje byla Snyderovi podle nakladatele situace v USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. V úvodu se obrací k Američanům a nabádá je, aby obrátili zraky k evropským dějinám a z nich se poučili. Varuje před signály rozkladu demokracie a srovnává je s minulostí. Na první pohled by text mohl vypadat jako šíření poplašných zpráv – to je ale podle Snydera srovnatelné s tím, jak si málokdo v roce 1933 uměl představit hromadné vraždění Židů. Dvacáté století nás učí, že „cenou svobody je věčná bdělost“, uvádí nakladatel.

Snyderova esej je rozvržena do 20 kapitol, v nichž nastiňuje své úvahy o 20. století, jež by mohly být i jakýmsi návodem na zachování demokracie a svobody. Říká, aby lidé nebyli již předem poslušní, popisuje represe proti Židům v Rakousku ještě před anšlusem, zmiňuje i převzetí moci komunisty v Československu. Na pomoc bere psychologický experiment, který dokázal, že jsou lidé extrémně poddajní, pokud jde o poslušnost vůči jakýmkoli, třeba i zcela falešným autoritám.

Radí, aby lidé bránili instituce – soudy, média, právo, odbory, neboť opět historie dokládá, že institucionální základna státu je křehká, lze ji zničit okamžitě jako v Rusku či v průběhu jednoho roku jako v Německu. Varuje před státem jedné strany, před paramilitárními skupinami, upozorňuje na chování Trumpovy ochranky během voleb a na fakt, že v USA – jak soudí – je násilí vysoce privatizováno.

Snyder připomíná odvahu na příkladu Churchilla a jeho odhodlání vzdorovat Německu již v době politiky appeasementu, nutnost nevěřit propagandě, veřejně se projevovat a cvičit se v tom, hájit své soukromí a být odvážný „jak nejvíc dovedeš“. „Pokud není nikdo ochoten zemřít za svobodu, pak všichni zemřeme pod tyranií,“ uvádí v poslední kapitole.

Sedmačtyřicetiletý Timothy Snyder je profesorem historie na Yaleově univerzitě. Českému čtenáři se poprvé představil knihou Rudý kníže. Utajený život habsburského arcivévody (česky 2010). Jeho knihy, věnované pohnutým dějinám střední a východní Evropy, Krvavé země (Paseka – Prostor 2013) a Černá zem (Paseka – Prostor 2015) se staly mezinárodními bestsellery. V roce 2015 převzal v Praze Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…