Profesorka Dvořáková: Rath si myslel, že je beztrestný

17.05.2012 21:36

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byla ve čtvrtek předsedkyně Akreditační komise ČR Vladimíra Dvořáková. Uvedla, že vítá schopnosti policie v kauze Davida Ratha. Zároveň ale upozornila, že se nesmí zapomínat na problémy další.

Profesorka Dvořáková: Rath si myslel, že je beztrestný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„My jsme strašně nezvyklí vyžadovat od politiků účty,“ shrnula hned na začátku Dvořáková, jaký problém českou politiku provází. Přesto kauzu Davida Ratha vítá. „Jakýkoli případ, který se podaří odhalit, je dobrý,“ myslí si Dvořáková. „Jenom doufám, že se to podaří došetřit a že nenastane procesní chyba,“ dodala.

Rath si byl jistý svými kontakty

Politoložka připomněla, že se nejedná o jedinou kauzu, kterou musí policie vyšetřit. „Jsem zvědavá, jak se bude vyšetřovat kauza těch zajímavých mazánků. Ale ono je důležité, co se podaří prokázat a co ne. Chytit politika s penězi – to se stane zřídka,“ prohlásila.

Často je ale podle ní policii ve vyšetřování bráněno. Policisté upozorňují podle Dvořákové například na to, že jsou někdy vyměňováni vyšetřovatelé těsně před koncem, čímž se vyšetřování prodlouží. Jsou ale věci, které Dvořákovou těší. „Já musím říct, že mě potěšil ten proces, který probíhá s panem Bártou a Škárkou. Byl velmi profesionálně vedený, transparentně,“ uvedla s tím, že věc považuje za důstojnou.

Nejvíce se ale otázky diváků obracely hlavně k Rathovi. „Já si osobně myslím, že pan Rath měl pocit, že má takové kontakty, že je v podstatě beztrestný,“ řekla Dvořáková. Korupce v Česku je podle ní obrovská. „Ročně se odhaduje ztráta přes korupci a klientelistické vazby 100 miliard,“ tvrdí Dvořáková s tím, že hlavní problém je v zákonech, ve kterých často existuje skulina, která malé skupině lidí umožňuje nadále zemi rozkrádat.

V Plzni plagiáty byly. Za tím si stojím

„Vezměte si například současnou podobu exekucí,“ jmenovala Dvořáková. Zákon připravovali lidé, kteří z něj nyní mají zisky. „Čeká se na ty nejslabší, nejchudší a nejzranitelnější, aby byli připraveni o všechno,“ řekla.

Jeden dotaz směřoval i na práva v Plzni. „My se samozřejmě zabýváme věcmi, které se týkají kvality studia. Co se týče vyšetřování, mě se policie poprvé na něco ptala loni na podzim,“ uvedla Dvořáková. Podle ní existuje snaha zamést kauzu pod koberec. „Vím, že plagiáty byly, že vystudovali studenti během dvou měsíců a další věci,“ tvrdí.

Jedna divačka se také zeptala na novou stranu Karolíny Peake LIDEM. Zajímalo ji, jak je možné, že v Poslanecké sněmovně může být strana, která neprošla volbami. „Praxe funguje tak, že poslanec rozhoduje podle svého vědomí a svědomí, tudíž může i opustit svou politickou stranu,“ vysvětlila Dvořáková. „Není možné vázat poslance,“ dodala.

Z 475 hlasujících dalo Dvořákové 90 procent pozitivní hodnocení, deset procent negativní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…