Profesorka: K promořování covidem dochází

02.11.2020 10:16

Lékařka, poslankyně za hnutí ANO Věra Adámková, odpovídala na dotazy čtenářů, které jí položili na jejím profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Hovořila mimo jiné o promořování i o očkování.

Profesorka: K promořování covidem dochází
Foto: Archiv V. Adámkové
Popisek: Prof. Věra Adámková

„Nikomu nepřeji nic zlého, ale není to dobře, že se promořujeme? Přijde mi, že státy, kde bylo hodně nakažených na jaře, jsou na tom teď lépe, protože se už promořily. Ano, lepší by bylo, kdyby tu žádný virus nebyl. Ale když už tu je, je podle mě třeba se s ním naučit žít. Také nevěřím tomu, že nás spasí vakcína, protože si myslím, že všechny viry mutují a když se očkujete proti jednomu, před jeho mutací vás to neochrání – jako to je třeba u očkování proti chřipce. Nebo to vidíte jako lékařka jinak?“ zeptala se čtenářka.

„Dobrý  den, děkuji  za dotaz. Na jaře výraz promořování  rozpoutal debatu o významu  slova, ale zcela správně  jej popisujete. K promořování dochází, jak vidíme  z denně zveřejňovaných počtů pozitivně  testovaných osob. Všechna  preventivní  opatření, která  se doporučují (rouška, rozestup  mezi lidmi, mytí  rukou, snížení možných kontaktů...), je  prováděno se  zřetelem na ty pacienty, kteří, bohužel, prodělávají  těžší  a těžký  průběh nemoci. Těm je třeba poskytnout odpovídající péči,  ke které patří i péče na specializovaném oddělení (jednotce  intenzivní  péče). Původce chřipky skutečně mutuje, ale  proto také je  nyní  očkování tetravalentní  vakcínou, která poskytuje vyšší míru ochrany  než vakcíny, které se  aplikovaly před  lety. Koronavirus  se chová jinak, alespoň podle toho, co zatím víme  z validních zdrojů. Obecně: Očkování patří k  nejúčinnějšímu způsobu prevence infekčních nemocí,“ dodala.

Další dotaz směřoval na to, zda existuje nějaký dlouhodobý plán, jak bude vláda postupovat. „Takhle jsou lidé naštvaní, protože se vše mění ze dne na den a na neurčito. A jestli nepomůžou ani současná opatření, co bude následovat? Jde vůbec společnost ještě víc omezit?“ zeptala se čtenářka.

„Doporučená  opatření proti šíření  covid-19 jsou koncipována  podle statistických údajů, které se  hodnotí  denně. Naprosto chápu  ‚nenaloženost‘, která se u mnohých občanů projevuje, ale  jednoduché řešení, aby bylo  komfortní,  nezasáhlo  do způsobu života a bylo účinné, není. My sami můžeme  udělat hodně: Velmi  jednoduchá  opatření, která  se  musí dodržovat, alespoň několik týdnů – zakrytí nosu  a úst, omezení kontaktů, mytí rukou, rozestupy mezi lidmi. Tato opatření  pomohou,“ zmínila Adámková.

„Nikdo (na světě) není  schopen, podle žádných analýz, nyní  říci přesně, jak se bude nemoc /virus chovat dále. Vycházíme z validních dat, která máme  zatím k dispozici a víme, že tato jednoduchá  opatření  jsou  účinná. Virus  v populaci je a je třeba se bránit tak,  abychom mohli  stále  poskytovat potřebnou  péči těm, co ji potřebují, což se v naší  republice děje,“ uzavřela.

Odpovědi poslankyně Adámkové najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…