Programová rezoluce pro sjezd ČSSD projednána. Představil ji Sobotka

12.03.2015 22:02

Předsednictvo ČSSD navrhlo dnes stranickému sjezdu programovou rezoluci. Pojednává například o zpřísnění střetu zájmů a financování stran, o rozpočtových prioritách a o sociálních záležitostech. Novináře o tom dnes informoval premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Delegáti pražského volebního sjezdu budou o návrhu rezoluce hlasovat v sobotu.

Programová rezoluce pro sjezd ČSSD projednána. Představil ji Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Rezoluce obsahuje cíle, které chce ČSSD dosáhnout ještě v současné koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL, i témata, o nichž s nimi hodlá debatovat. "Pokud se nám nepodaří je přesvědčit, tak jsou to věci, které bychom eventuálně prosazovali po dalších volbách do Poslanecké sněmovny," řekl Sobotka. Patří mezi ně podle něho obnovení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci. Nynější vláda čeká, zda se na obnově výplat dohodne tripartita.

Sociální demokraté budou chtít upravit mediální zákony a zákon o střetu zájmů politiků s cílem zamezit soustřeďování mediální, ekonomické a politické moci, pokračoval Sobotka. O této záležitosti se hovoří obvykle v souvislosti s předsedou hnutí ANO, ministrem financí a miliardářem Andrejem Babišem, jenž vlastní agropotravinářský koncern Agrofert, pod který spadá i mediální skupina MAFRA. "Není to otázka koaličního partnera, je to otázka určitého problému, který cítíme z hlediska nedostatku legislativy," podotkl k tomu Sobotka. Tento cíl ČSSD prý není časové ohraničen.

ČSSD chce taky podle Sobotky podpořit limity pro sponzorování politických stran a pro volební kampaně.

V rozpočtových záležitostech mají sociální demokraté prosazovat v následujících dvou letech dostatečný objem peněz pro školství a vzdělávání. "Vidíme to jako jeden z klíčových předpokladů naší budoucí prosperity," uvedl premiér. V sociálních záležitostech patří mezi cíle ČSSD třeba zvýšení valorizace penzí, zvyšování minimální mzdy a zlepšení situace matek samoživitelek. Sociální demokracie se hodlá zasazovat taky o zvýšení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví a o růst platů ve veřejném sektoru.

Rezoluce pojednává taky třeba o čerpání evropských fondů, výstavbě dálnic a napojení Česka na vysokorychlostní železnici.

Požadavky nejsou podle Sobotky postaveny ultimativně, jsou pro případnou debatu v koalici. Premiér opět zdůraznil, že nynější koaliční smlouva je závazný dokument, který chce ČSSD naplňovat, nikoli měnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…