Prohrajeme? Generál Pavel tuší pohromu. Čechy rozhádal už benzín

09.03.2022 17:37

Generál Petr Pavel apeluje na české politiky, aby byli i nadále jednotní v otázkách války na Ukrajině a jejích důsledků, jako je například rapidní růst cen pohonných hmot. „Jakmile se rozhádáme na cenách benzínu, naše hodnoty, založené na respektu k mezinárodnímu právu a lidským právům, prohrály,“ uvedl Pavel.

Prohrajeme? Generál Pavel tuší pohromu. Čechy rozhádal už benzín
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot došlo k prvním sporům mezi vládou a opozicí, která na začátku konfliktu na Ukrajině slíbila zastavení politického soupeření a plnou podporu vládě. Nyní ale šéf hnutí ANO Andrej Babiš tlačí na vládu, aby zastropovala ceny benzínu a nafty, ta to ale odmítá.

Právě tyto spory jsou podle Pavla zbytečnou malicherností v době, kdy se na Ukrajině stále válčí. „Jakmile se rozhádáme na cenách benzínu, naše hodnoty, založené na respektu k mezinárodnímu právu a lidským právům, prohrály,“ uvedl Pavel.

 

 

„Když agresora nezastavíme, může nás to stát mnohem víc než jen drahý benzín,“ dodal generál, aby se politici i nadále věnovali zejména tomu, jak co nejlépe pomoci Ukrajině v boji proti Rusku.

 

 

Jako jednu z věcí Pavel navrhuje například odmítnutí dovozu jaderného paliva z Ruska. „Měli bychom následovat Slováky a společně odmítnout dovoz jaderného paliva z Ruska. Lze ho získávat od jiných dodavatelů, bez rizikové závislosti na Rusku,“ doporučil Pavel.

 

 

Generál Pavel také varuje před podobnými lapáliemi jako v případě nedodaných amerických stíhaček na území Polska. „Příklad k poučení. Zmatečný signál z jednání mezi Polskem a USA o poskytnutí stíhaček je vlastní gól hned nadvakrát. Ukrajina netuší, jestli a kdy letadla tolik potřebná ke své obraně dostane, a zároveň jsme Putinovi ukázali mezeru v naší jednotě,“ glosoval situaci Pavel.

 

 

Pavel také apeluje, aby se diskutující drželi faktů a nevěřili propagandě a dezinformacím. „To, co se na Ukrajině děje, nemusíme vnímat optikou jedné či druhé strany, stačí nám obrazy, které jsou nepopiratelné. Ukrajinci nerozpoutali konflikt s RU, na Donbasu nebyla žádná genocida ani si sami nevyhazují do vzduchu svoje elektrárny nebo sídla. Držme se faktů a pravidel,“ dodal kandidát na prezidenta.

 

 

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…