Prolomení těžebních limitů: Nechystáme "habaďůru“, ujišťoval ministr Brabec

23.01.2015 22:30

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a poslanec, místopředseda ODS Martin Novotný debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o prolomení těžebních limitů, jež v maximálním rozsahu prosazují především odbory. Oba politici se shodli na tom, že argumenty odborů nejsou až tak zásadní. Je ale třeba položit si jinou otázku.

Prolomení těžebních limitů: Nechystáme "habaďůru“, ujišťoval ministr Brabec
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Ministr Brabec hned v úvodu řekl, že nejde o rozhodnutí politiků, ale o to, zda to uhlí skutečně potřebujeme. "Jde o to, zda Česká republika to uhlí potřebuje a na co ho potřebuje,“ zdůraznil. Teoreticky podle ministra lze uvažovat o prolomení limitů na dole Bílina, ale neznamená to, že by Ministerstvo pro životní prostředí ono prolomení odkývalo.

Podle Novotného je třeba si odpovědět na otázku, jestli nám uhlí neposkytuje vnitřní i vnější energetickou bezpečnost vzhledem k situaci ve světě a určité nestálosti ekologičtějších zdrojů. Zaměstnanost, na kterou upozorňují odboráři, je podle Novotného až na posledním místě. "My z toho nebudeme dělat populistickou kartu a jsme otevřeni jakékoli debatě,“ přislíbil Novotný. Vzápětí si ale položil otázku, zda vlastně nejsou ministr průmyslu Jan Mládek a ministr životního prostředí předem domluveni a zda před veřejností jen nehrají divadlo.

"Jestli je pan kolega zvyklý na habaďůry, tak my ne,“ okamžitě se bránil Brabec. Otázku prolomení limitů bude rozebírat celá vláda. Ani on pak nepovažuje za nejdůležitější argument odborů o zaměstnanosti, protože to bychom se museli ptát, proč byly v minulosti propuštěny tisíce horníků na severu Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …