Promítání „Šmejdů“ prodejce neumravnilo, naznačil v rozhlase náměstek ministra

30.05.2013 18:28

Česká obchodní inspekce zostřila dohled nad předváděcími kontrolními akcemi, jedním z impulsů k tomu byl také film Šmejdi. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Gajdůšek prozradil, jakou nejvyšší pokutu zatím udělila ČOI. Nátlakové akci obchodníků prý sám čelil a podlehl, koupil si deku za několik tisíc.

Promítání „Šmejdů“ prodejce neumravnilo, naznačil v rozhlase náměstek ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Gajdůšek ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce Rádia Impuls prozradil, že se také zúčastnil jedné z předváděcích akcí, a to před nějakými patnácti lety. Prodejci ho prý přesvědčili, že musí koupit jejich deku pro své děti.

Konec buzerace podnikatelů. Pozor na předváděcí akce

„V prvé řadě bych chtěl už po několikáté poděkovat režisérce Dymákové za její dokument z předváděcích akcí,“ prohlásil v úvodu pořadu náměstek, ale ohradil se proti tomu, že by s tím ministerstvo dříve nic nedělalo. Od roku 2007 se prý ministerstvo snaží postihovat nejagresivnější praktiky. V letech 2011 až 2013 se prý neustále zvyšuje počet odhalených agresivních akcí. „Ani měsíční promítání onoho dokumentu na tom moc nezměnilo,“ uvedl Gajdůšek

V roce 2012 inspektoři navštívili 282 akcí a z toho problémy nalezli na 208 akcích. V roce 2013 již proběhlo 161 kontrol ze strany České obchodní inspekce. Náměstek zdůraznil, že ministerstvo vyzývá ČOI, aby se na předváděcí akce zaměřila více, místo často zbytečných kontrol u poctivých podnikatelů.

V pořadu se Gajdůšek vyjádřil také k více než dvoumilionové pokutě pro 1. Českou obchodní společnost, kterou udělili inspektoři v Plzeňském kraji. Dvoumilionovou pokutu náměstek považuje za dostatečnou. „Pokud by si z každé akce odnesli obchodníci dvoumilionovou pokutu, tak je jasné, že je to bude citelně bolet,“ prohlásil. Dříve se pokuty pohybovaly v řádech statisíců korun. Maximální možná pokuta přitom může být pět milionů korun.

Spotřebitelský ombudsman

Systém spotřebitelského ombudsmana, který vznikl, podle náměstka nepřinese žádné další náklady pro živnostenské úřady. Právě ty budou v roli živnostenských ombudsmanů vystupovat. Spotřebitelští ombudsmani prý už aktivně pomáhají občanům, a náměstek na dálku poděkoval všem pracovníkům, kteří se do systému zapojili.

Ke konci roku 2013 má podle náměstka vstoupit v platnost přísnější legislativní úprava, která má tvrdě postihovat ty tvůrce předváděcích akcí, kteří lákají seniory na výlet ke Karlštejnu a nakonec je nutí nakupovat hrnce, deky a další vybavení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…