Propad a mizérie. A teď Německo našlo nový „problém“. K nevíře

22.02.2024 7:50

V Německu to stále vře. Vedle obav ze silné Alternativy pro Německo (AfD) a strachu z churavějící ekonomiky, která roste mnohem pomaleji, než by si centrální vláda v Berlíně přála, řeší naši západní sousedé i otázky rasismu. Skupina vědců, jejichž úkolem bylo zkoumat, jak kdysi dávno dinosauři žili, se raději zabývá otázkou, zda jména dinosaurů odpovídají dnešnímu duchu doby.

Propad a mizérie. A teď Německo našlo nový „problém“. K nevíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Německá ekonomika churaví a vládní koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených očekává, že přijdou problémy. Kabinet v čele se sociálním demokratem Olafem Scholzem již hlásí do světa, že v roce 2024 čeká německou ekonomiku stagnace.

Také rada expertů pro hodnocení celkového ekonomického vývoje předpokládá, že výhled německé ekonomiky bude v letošním roce chmurný. Ve zpravodajském pořadu Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD zaznělo, že ekonomové Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) aktuálně předpokládají, že německá ekonomika letos poroste o 0,3 procenta. Původně přitom předpokládali, že německá ekonomika poroste o 0,6 procenta.

„Ale i tyto předpoklady mohou být stále příliš optimistické. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že Německu druhý rok po sobě hrozí pokles ekonomického výkonu. Německé ekonomice podle Bundesbank hrozí v aktuálním prvním čtvrtletí další pokles hrubého domácího produktu. Největší evropská ekonomika se již ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 propadla o 0,3 procenta. Dvě záporná čtvrtletí po sobě jsou považována za technickou recesi,“ upozornil zpravodajský pořad.

Ekonomická expertka Ulrike Malmendier ve vyjádření pro agenturu Reuters uvedla, že Německo potřebuje více migrantů. „Abych byla upřímná, dobrá je imigrace každého pracovníka, který chce pracovat v Německu,“ řekla Malmendier. Problém s pracovní silou podle ní nelze vyřešit domácími pracovníky a delší pracovní dobou pro ženy. „To nebude stačit. Potřebujeme migraci,“ zdůraznila.

A ve stejné době vědci pod vedením paleobioložky Emmy Dunneové z Friedrich-Alexander University Erlangen-Norimberk vytvořili studii, která zkoumá, zda jsou jména dinosaurů přijatelná pro dnešního ducha doby.

„Zatímco dinosauři kdysi vládli Zemi bez zájmu o politickou korektnost, jejich jména jsou nyní předmětem vášnivých debat. Mají být rasistická. Nebo sexistická. Nebo kolonialistická,“ napsal k tomu server nejčtenějšího německého deníku Bild.

Prý bylo analyzováno 1500 jmen dinosaurů, kteří žili v období druhohor mezi 251 a 66 miliony let. 89 z nich je považováno za problémové případy. Vědci říkají, že mají „urážlivá jména“.

„Dosud největší a nejproduktivnější dinosauří expedici z let 1909 až 1914, na které dodnes spočívá velká část výzkumu dinosaurů, provedl Werner Janensch (1878–1969) v Tanzanii (východní Afrika). Dali svá německá jména 30tunovému dinosaurovi Janenschia robusta a 15tunovému kolosu Dicraeosaurus hansemanni. Vědcům z Friedrich-Alexander University nyní vadí, že dinosauři nejsou pojmenováni po místních, tedy afrických účastnících expedice,“ uvedl server listu.

Německý magazín Der Spiegel upozornil, že Německo se potýká s nárůstem rasisticky motivovaných trestných činů proti uprchlíkům a migrantům.

„Uprchlíci a žadatelé o azyl jsou v Německu zjevně stále častěji vystaveni útokům. Bezpečnostní orgány loni zaregistrovaly 2378 útoků mimo ubytovací zařízení – téměř dvakrát více než v roce 2022,“ upozornil server magazínu. Vyplývá to z odpovědi spolkového ministerstva vnitra na dotaz levicové političky Clary Büngerové, kterou prý Spiegel získal.

„Obrovský nárůst zločinů proti uprchlíkům je velmi znepokojující, ale není překvapivý,“ poznamenala Büngerová. Na pozadí přísnější azylové politiky EU, tvrdších pravidel federální vlády pro deportace a úspěchu AfD dodala, „není divu, že se rasisté cítí v takové sociální situaci povzbuzeni k tomu, aby všudypřítomnou zášť zasadili do akce a napadli uprchlíky.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli se tyto informace + ty o zombies v ulicích velkých měst v USA do rukou Putinovi, musí se válet smíchy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 22.02.2024 10:15:08
Potom si uvaří kávu, udělá si pohodlí a bude čekat, až KoZa chcípne sama. Moc dlouho, už to trvat nebude.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…