Propad pravice: Kdysi tu volili ODS, teď zde vedou komunisté

25.09.2012 10:54

Volební model agentury Factum, odhadující pro Český rozhlas výsledky voleb v Libereckém kraji, přisoudil první místo KSČM. Ta přitom doposud na Liberecku za vedoucí ČSSD zaostávala. Výsledky jsou o to překvapivější, že je to vůbec poprvé v historii, kdy tato agentura přiznala komunistům vítězství v jakémkoliv volebním modelu.

Propad pravice: Kdysi tu volili ODS, teď zde vedou komunisté
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Regionální verze deníku IDNES.cz k tomu píše: „V roce 2004 nasvítili Francouzi při státní návštěvě čínských komunistů rudě symbol Paříže, Eiffelovu věž. Průzkum agentury Factum pro Český rozhlas teď rudě "nasvítil" liberecký Ještěd.“

Podle průzkumu by komunisté v Libereckém kraji zvítězili s 19,2 procenty hlasů. Druhá ČSSD je následuje těsně, zaostává o pouhou jednu desetinu, nicméně od minulého průzkumu je to velmi významný posun. Třetí ODS by získala 14,9 procenta, na čtvrtém místě by skončili Starostové pro Liberecký kraj (kteří jsou již dnes součástí krajského zastupitelstva) s 8,5 procenty. Do zastupitelstva by se dostala ještě TOP 09 s 8,4 procenty.

Podle statistiků je však rozdíl mezi dvěma vedoucími stranami statisticky nevýznamný. Statistická odchylka je odhadována až na dva procentní body. Ředitele agentury Jana Herzmana však nepřekvapilo, že k historickému vítězství komunistů došlo právě na Liberecku. „Aféry ODS v tom kraji jsou úžasné a dlouhodobé. Lidé tam chtějí nějakým způsobem vyjádřit protest a vyjadřují ho právě tím, že řeknou, že by volili KSČM,“ uvedl Herzman.

Liberecko přitom bývalo baštou pravicové ODS, která zde dokázala vyhrát například i ve sněmovních volbách roku 2002, kdy to bylo její jediné vítězství mimo tradičně modrou Prahu. Dlouholetým senátorem za Liberec je Přemysl Sobotka, současný prezidentský kandidát strany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…