Prorektor z Univerzity Karlovy: Kvůli nejmenovaným profesorům může být i soud

12.06.2015 17:55

Akademická obec se nehodlá smířit s tím, že prezident Miloš Zeman odmítá Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou jmenovat profesory.

Prorektor z Univerzity Karlovy: Kvůli nejmenovaným profesorům může být i soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Po jmenování Kateřiny Valachové (nestr.) ministryní školství by měl na Hradě o této záležitosti jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prezident totiž neplní usnesení vlády. V případě neúspěchu není vyloučeno ani soudní řízení. Novinářům to po dnešním slavnostním jmenování profesorů řekl prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, odborník na ústavní právo.

Na konci května se s prezidentem za účasti rektorů dotčených vysokých škol Tomáše Zimy a Hany Machové sešel tehdejší ministr Marcel Chládek (ČSSD). Schůzka ale vyřešení situace nepřinesla. Prezident trvá na závažnosti svých důvodů, rektoři zase na tom, že kandidáti všechny zákonné podmínky splnili.

Prezident zatím nekoná tak, jak předpokládá vysokoškolský zákon. "Nebylo ani rozhodnuto negativně s řádným odůvodněním," připomněl bývalý děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Až bude Valachová ve středu jmenována, akademici se s ní chtějí setkat a následně by měl na Hradě jednat premiér. "Vzhledem k tomu, že tuto pravomoc společně vykonává prezident republiky s předsedou vlády, je na předsedovi vlády, aby projednal s prezidentem republiky, proč neplní usnesení vlády a jaké jsou důvody týkající se zákona o vysokých školách. V čem prezident vidí, že tito kandidáti nejsou uznávanými vědeckými a pedagogickými osobnostmi ve svém oboru," řekl Gerloch.

Podle něj je možné, že by se schůzka mohla uskutečnit ještě do konce června. Sobotka krátce poté, co vyšel Zemanův postoj najevo, řekl, že by prezident měl tyto tři kandidáty jmenovat. Pokud by prezident trval na svém a ani po schůzce s předsedou vlády dekrety nepodepsal, mohla by kauza skončit u soudu. Záleželo by také na tom, zda by tentokrát bylo vydáno negativní rozhodnutí, které by musel kontrasignovat premiér. Pak by se na soud mohli akademici podle Gerlocha obrátit buď pro nečinnost, nebo s napadením případného negativního rozhodnutí a jeho důvodů.

Ředitel Národní galerie Fajt mezitím připravuje vlastní žalobu na ochranu osobnosti kvůli prezidentovu zdůvodnění, proč ho nehodlá jmenovat profesorem. Zeman označil připravovanou sponzorskou smlouvu, která měla krýt část ředitelského platu, ale nakonec nebyla podepsána, za plánované přijetí úplatku. O jednání se sponzorem vědělo celou dobu ministerstvo kultury. "To je za hranicí jakékoli svobody slova," řekl Fajt ČTK. Text žaloby nyní připravuje s právníky. Pokud by se na soud kvůli prezidentově nečinnosti neobrátila Univerzita Karlova, která ho navrhla, je Fajt připraven tuto žalobu podat sám za sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…