Proroci zla ovládli naše občany. Znělo z Evropských hodnot na Václaváku

30.10.2022 18:41

Na manifestaci Milionu chvilek pro demokracii promluvil David Stulík ze spolku Evropské hodnoty, který je mimo jiné financován ministerstvy zahraničí USA a Spojeného království. Rusko označil za „teroristický režim“, se kterým nelze vyjednávat a který je nutné porazit „bez ohledu na to, co se bude dít potom“. Některé české občany podle něj ovládli „proroci zla“.

Proroci zla ovládli naše občany. Znělo z Evropských hodnot na Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce spolku Milion chvilek s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák

Na manifestaci organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii promluvil také David Stulík z organizace Evropské hodnoty, jehož vystoupení moderátor krátce uvedl a zdůvodnil slovy, že kromě válečných operací na Ukrajině probíhá taktéž informační boj o kontrolu nad dominantním mediálním narativem popisujícím tento konflikt. Stulík na úvod svého projevu pozdravil dav v ukrajinském jazyce, načež se rozpovídal o své interpretaci nyní probíhající války.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Stulík se nejprve s jásajícím davem podělil o „lidové moudro“. Řekl, že strach má velké oči a kdo se bojí, nesmí do lesa. „Já mám malé oči a do lesa se nebojím,“ pochlubil se. Následně se však přiznal, že se bojí toho, že „kolektivní Západ“ bude Ukrajinu tlačit do mírových dohod, v rámci nichž by Kyjev musel přistoupit na některé ústupky. Rusko označil za „teroristický režim“, který se snaží vymazat Ukrajinu z mapy, a obvinil jeho vojska z útoků na ukrajinskou civilní infrastrukturu. „S teroristy se nejedná. Teroristy musíme porazit,“ navázal Stulík a dav jásal. Dále prohlásil, že je v „našem velkém zájmu“, aby byla Moskva poražena „bez ohledu na to, co se bude potom dít dál v Rusku“.

Stulík dále líčil příběh o svých ukrajinských známých, kteří zažili bombardování a přejí si prý, aby Putin byl postaven před soud. V této souvislosti zmínil, že se v Berlíně zúčastnil setkání německých a ukrajinských expertů. Ze strany jeho německých kolegů tam prý dokonce zazněly hlasy volající po „humanitním atentátu“ na prezidenta Putina či jiné nejmenované představitele Ruské federace. Německo má prý s takovými „humanitními atentáty“ historickou zkušenost.

Stulík se podle svých slov také bojí toho, že česká společnost „nezvládne zkoušku z lidskosti“. „Bojím se toho, že řada z nás začíná nenávidět, začíná nadávat na ty, kdo mají jiné názory,“ svěřil se publiku. Vladimira Putina obvinil ze strategie „rozděluj a panuj“, která má prý za cíl rozložit naši společnost zevnitř. Některé české spoluobčany podle něj ovládli „proroci zla“ a ty už se prý nepodaří konvertovat na věrné podporovatele Ukrajiny. Lidé z proukrajinské části názorového spektra by však podle Stulíka měli usilovat o získání těch, kteří se nyní nacházejí v tzv. šedé zóně (nemají na situaci vyhraněný názor). Cílem je podle jeho slov přimět lidi trpící existenčními problémy, aby nešli za „falešnými východními proroky“.

David Stulík posledních dvanáct let působil jako tiskový atašé na Delegaci EU v Kyjevě a předtím byl krátce zaměstnán v kanceláři místopředsedy vlády ČR, kde se podílel na přípravě českého předsednictví v Unii. Nyní působí jako analytik ve spolku Evropské hodnoty, který je mimo jiné financován ze zdrojů cizích států. Podle výroční zprávy Evropských hodnot z roku 2021 spolek obdržel přes 6,5 milionu Kč od Ministerstva zahraničních věcí Spojených států amerických, dále pak částku 218 259 Kč od Velvyslanectví USA v ČR, 136 865 Kč od Ministerstva zahraničních věcí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a další finanční obnosy z ukrajinských a tchajwanských zdrojů. V roce 2020 získal spolek přes 250 000 Kč od samotné Severoatlantické aliance. Na financování Evropských hodnot se dále podílí řada zahraničních neziskových organizací včetně nadace Open Society Foundation amerického podnikatele George Sorose.

„Naší vizí je svobodné, bezpečné a prosperující Česko ve střední Evropě, která je nedílnou součástí transatlantického společenství a opírá se o pevné spojenectví s USA,“ píše se na oficiálních stránkách think-tanku, v jehož čele stojí aktivista a bývalý pornoherec Jakub Janda. Podle svých slov se soustředí zejména na boj proti „nepřátelskému vlivu Ruska a Číny“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…