Proruští rebelové dobyli město Debalceve, hlásí ruská agentura. Kyjev to popírá

17.02.2015 11:50

Proruští separatisté oznámili, že dobyly strategické město Debalceve, o které v posledních dnech sváděli tuhé boje s ukrajinskou armádou. S odvoláním na zdroj z povstaleckého velení to dnes oznámila to ruská agentura Interfax. Většina města, které leží na klíčové železniční trati mezi Doněckem a Luhanskem, je prý pod kontrolou vzbouřenců, kteří nyní Debalceve "dočišťují". Kyjev ale dobytí města popírá.

Proruští rebelové dobyli město Debalceve, hlásí ruská agentura. Kyjev to popírá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poznávací značka s vlajkou Luhanské národní republiky

Ukrajinská armáda v dnešní informaci o stavu příměří uvedla, že Debalceve bylo celou noc vystaveno dělostřelecké palbě vzbouřenců, kteří obsadili okolní návrší. Samotné město je prý s výjimkou železničního nádraží v rukou vládních vojsk. Nezávislé informace z Debalceve k dispozici nejsou, misi evropských pozorovatelů separatisté do města nepustili.

"Dobyli jsme městskou policejní stanici a železniční nádraží. Větší část města, včetně administrativních budov a strategických objektů, je pod kontrolou lidové republiky," tvrdí zdroj Interfaxu.

Za "nekorektní" označil tento zdroj tvrzení, že povstalci porušují příměří dojednané minulý čtvrtek na summitu v běloruském Minsku. "Od začátku jsme upozorňovali, že režim zastavení palby se tohoto území netýká. Příměří porušil Kyjev, když v pondělí ostřeloval doněcké letiště a Horlivku," uvedl zdroj ruské agentury.

Povstalecká agentura tak optimistická není

Formulace povstaleckého "ministerstva obrany" o situaci v Debalceve je opatrnější. "Povstalecká vojska kontrolují nádraží a východní okraj města. Větší část Debalceve pod naší kontrolou není," citovala ministerské komuniké povstalecká agentura DAN.

Povstalci dnes ráno oznámili, že noc se obešla bez incidentů. Poslední přestřelka se prý odehrála krátce po půlnoci SEČ u obce Kirovske v Doněcké oblasti, poté už byl na bojové linii klid. Žádné ostřelování nezaznamenala ani doněcká radnice.

Podle tiskové zprávy velení ukrajinské protipovstalecké operace ale vzbouřenci i v noci pokračovali v intenzivních útocích na Debalceve. Na město a okolní obce podle Kyjeva vzbouřenci pálili z raketometů Grad. Čtyřikrát prý separatisté porušili příměří i v Luhanské oblasti. Ztráty na životech hlášeny nejsou.

Na dnešek plánovaná videokonference zástupců Kyjeva, Moskvy a povstalců byla odložena

V noci na dnešek vypršel termín, kdy měly obě bojující strany zahájit odsun těžké bojové techniky z fronty. Podle shodných zpráv ukrajinského i ruského tisku ale nebyly zaznamenány žádné známky pohybu vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování minských mírových dohod a tvrdí, že s odsunem začnou až souběžně s protivníkem.

O odsunu těžkých zbraní měla dnes ráno prostřednictvím videokonference jednat takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Kyjeva, Moskvy a povstalců. Jednání bylo ale odloženo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…