Prosim vás, pomožte! Vždyť je to tady šílený. Cikáni, feťáci, žebraj, máchaj přirozením, děti se bojí ven… Šokující informace o místu uprostřed Prahy

17.05.2019 7:28

Radotín je městská čtvrť a katastrální území o rozloze 930 hektarů, které jako jediné tvoří pražskou městskou část Praha 16. Ta vznikla 24. listopadu 1990 a do 31. prosince 2001 se nazývala Praha - Radotín. Na ParlamentníListy.cz se obrátilo několik obyvatel, kteří popisují, jak žití v této rozlehlé části metropole s necelými devíti tisíci obyvateli vypadá. A zkušenosti jsou to opravdu příšerné.

Prosim vás, pomožte! Vždyť je to tady šílený. Cikáni, feťáci, žebraj, máchaj přirozením, děti se bojí ven… Šokující informace o místu uprostřed Prahy
Foto: mcpraha16.cz
Popisek: Úřad městské části Praha 16

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
Identitu zdroje, se kterým jsme měli možnost hovořit, necháváme utajenou, ačkoli ji známe. Dotyčný žije v Radotíně desítky let a jak sám tvrdí, situace je den ode dne horší.

„Pravidelně jsou to cikáni, pravidelně narkomani, pravidelně žebraj, obnažují se při močení, ohrožují běžné obyvatele. Vedení radnice se možná snaží, ale zatím to příliš nepomáhá. Je to tu už několikátý rok, a kdybyste se sem přijeli podívat večer, možná byste ani nevystoupili z vozu," uvedl místní obyvatel.

Jeho slova jsme se ve čtvrtek odpoledne snažili ověřit. Volali jsme na městskou část, a to do kanceláře starosty. Telefon nebral nikdo, ani tajemník, a tiskový mluvčí na webu neexistuje.

Naše pátrání jsme ovšem nevzdali. ParlamentnímListům.cz se posléze podařilo získat velmi čerstvou smlouvu, kterou Radotín v květnu letošního roku uzavřel s bezpečnostní agenturou BM Security s.r.o. Ta sídlí jen kousek od Radotína, na Zbraslavi. V této smlouvě, která Radotín vyjde zhruba na půl milionu korun, stojí černé na bílém následující konstatování:

„Předmětem této smlouvy je závazek Dodavatele zajistit fyzickou ostrahu majetku a osob v centu Radotína z důvodu zvýšeného výskytu sociálně nepřizpůsobivých osob v této lokalitě a s tím spojeného porušování obecně závazné vyhlášky o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných vymezených územích Prahy, znečišťování veřejného pořádku, drogové problematiky i nárůstu drobné kriminality a to zejména v centrálních oblastech městské části (lokalita před obchodním střediskem na náměstí Osvoboditelů, v oblasti mezi ulicemi Vrážská a Věštínská a dále kolem vlakového nádraží)."

Vážný stav potvrzují i další body ve smlouvě.

„Dohled nad bezpečností osob, nad dodržováním pořádku a udržováním čistoty a vyhovujícím stavem mobiliáře v majetku Objednatele. Ostraha oblasti centra městské části bude probíhat v období od 2. 5. 2019 do 31. 10. 2019 (včetně státních svátků) od 15:00 do 23:00 hod a to formou pravidelných obchůzek v celé délce rozmezí těchto hodin."

Kolik stojí bezpečnost obyvatel?

To všechno má činit soukromá bezpečnostní agentura ruku v ruce s městskou policií. Jenomže zde nastává další problém. Ta nemá dostatek lidí a trápí ji podstav. Zřejmě i proto se Radotín rozhodl k tomuto razantnímu kroku a oblíbený starosta Karel Hanzlík (ODS) chce místní obyvatele chránit i za pomoci městského rozpočtu.

To, že je situace špatná, přitom potvrzuje rovněž oficiální zpráva městské policie v Praze z roku 2018, kterou mají ParlamentníListy.cz také k dispozici. Z té je patrné, že se dramaticky snižuje počet hlídek v oblasti Radotín. Ještě v roce 2012 jich bylo 137, v roce 2018 už jen 85.

O lokalitách v Radotíně pak městská policie píše následující: „Tyto lokality jsou stále vyhledávány sociálně nepřizpůsobivými osobami z důvodu anonymního prostředí, které je z jejich pohledu potřebné k opatření nejzákladnějších prostředků k přežití na ulici, zejména žebráním.“

Ze zprávy městské policie mrazí

Náš zdroj ovšem kontruje. „Policii vídám naprosto minimálně, žebráky, feťáky a další svoloč tady potkávám pořád a nic se nemění. Nerozumím, proč to máme odnášet my, ale chápu, že když primátor Hřib tak prosazuje práva menšin, tak to asi tyhle lidi vnímají. Hřibovi bych přála, ať sem jde bydlet i s rodinou a hlavně s malými dětmi! Prosím vás, zkuste pomoct aspoň vy."

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí
Radotín byl přitom v souvislosti s kriminalitou a děsivými zkušenostmi s nepřizpůsobivými obyvateli medializován opakovaně.

Ubytovna pro sociálně slabé je v médiích často nazývána jako "Dům hrůzy" nebo také jako největší slabina celého Radotína. „Situace je zde katastrofální. Park určený (snad) k relaxaci používají obyvatelé tohoto domu jako svou "předzahrádku", sdružují se zde, pouští hlasitě hudbu, znečišťují trávu a chodníky, kouří a často i pijí alkohol. Návštěvy policie jsou v parku a u vstupu do hotelového domu na denním pořádku. Radnice neustále argumentuje tím, že jde o soukromý majetek.

Ovšem byla zde snaha nějak tento problém razantně řešit? Např. budovu odkoupit, nebo problém s ubytováním sociálně slabých občanů v CENTRU Radotína vyřešit jinak? Budeme mít novou radnici a nové náměstí a kousek od toho máme ostudu Radotína. Do parku raději nechodíme, na to už si obyvatelé Radotína zvykli, naše děti chodí kolem parku do a ze školy, máme o ně strach, ale na to se zvyknout nedá! Tento park plný nedopalků, výkalů od psů a křičících nájemníků hoteláku nelze vůbec využívat,“ stojí na webových stránkách Žijeme Radotínem!

Autory textu můžete oslovit prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…