Prostě mladí lidé. Dřív to bylo horší. Nebraňte se, čekejte na policii, nebo vás zavřou, padlo v ČT k útoku „sportovců z Holandska“

25.04.2018 8:05

Do debaty rozpoutané sobotním útokem skupiny agresivních cizinců na číšníka v Praze vstoupil pozoruhodným způsobem expert na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš. V pořadu České televize Události, komentáře nejprve uvedl, že tato skupina měla smůlu, protože její řádění na rozdíl například od útoku na černocha v pražské tramvaji zachytily kamery. A pak přes obrazovku vyzval občany, aby v případě napadení volali policii a nebránili se sami, protože by také mohli být trestně stíháni sami, za nepřiměřenou obranu.

Prostě mladí lidé. Dřív to bylo horší. Nebraňte se, čekejte na policii, nebo vás zavřou, padlo v ČT k útoku „sportovců z Holandska“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Politolog zabývající se extremismem a terorismem Miroslav Mareš

V sobotu v podvečer došlo v centru Prahy k brutálnímu útoku skupiny cizinců na obsluhu restaurace, která si je dovolila vyzvat, aby v jejich podniku nekonzumovali vlastní alkohol. Jednalo se už o druhý útok stejné skupiny, tentokrát ovšem po jejich řádění skončil číšník v bezvědomí s vážným úrazem hlavy.

Anketa

Jste spokojeni s prací Policie České republiky?

7%
93%
hlasovalo: 4947 lidí

Bezpečnostní expert Lumír Němec rozebíral ve vysílání České televize kamerové záběry, které vše zachytily, a hovořil o velmi nebezpečných bojových technikách, které skupina věnující se bojovým sportům měla na obsluhu použít. Němec používal výrazy jako „to je klasický pushkick, kop který vás pošle pryč“, nebo „tady jsou opakované údery pěstí do hlavy; a ten druhý mu kope na záda, zřejmě do oblasti ledvin“. Agresoři se podle něj rozhodně snažili číšníka co nejvíce „dorazit“, aby už se nezvedl.

Když Česká televize ukázala tyto záběry z průběhu celého útoku, pozvala k jejich okomentování Miroslava Mareše, odborníka na extremismus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Moderátora Daniela Takáče zajímalo, jestli podobných útoků přibývá, nebo jich jenom díky stále rozšířenějším kamerám více vidíme. Mareš vyjádřil názor, že dnes se díky sociálním sítím šíří řada děsivých videí a díky tomu to vypadá, že je spousta kriminality, přitom prý třeba v devadesátých letech to bylo mnohem drsnější a několikrát to skončilo i smrtí.

Moderátor pak případ agresivních cizinců spojil s dalšími případy z poslední doby, například s napadením ochranky skupinou českých agresorů a zajímalo jej, proč lidé tyto věci páchají. Mareš vidí faktory například v alkoholu nebo ve zkušenosti s bojovými sporty.

Podle brněnského experta na extremismus bychom však neměli tento útok vnímat jako něco mimořádného. „Oni měli v tomto směru smůlu, že je zachytila kamera,“ dodal k pražskému útoku a připomněl jiné incidenty, které se zachytit nepodařilo, například nedávné napadení černocha v pražské tramvaji, nebo případy, kdy ochranka klubů napadala hosty ze zahraničí.

„Jsou to prostě mladí agresivní lidé, kteří si vybili své násilí,“ uzavřel s tím, že z historického pohledu není toto vybíjení násilí mládeže vlastně nic neobvyklého.

Moderátor pak přenesl debatu k jinému videu zachycenému bezpečnostní kamerou, na kterém agresor bez jakéhokoliv varování poslal k zemi kolemjdoucího a způsobil mu velmi závažné následky. Policisté agresora ze záznamu poznali a odhalili v něm recidivistu. Takáče zajímalo, jak se pracuje na nápravě takových lidí.

Mareš připustil, že recidiva je u nás vysoká. A dodal, že soudy u nás podle něj trestají násilné trestné činy dost benevolentně. Lidé, kteří se vrátí z vězení, jsou podle něj často negativně ovlivněni působením drog, což dále zhoršuje jejich šance na další uplatnění.

Až poté se Takáč vrátil k útoku na pražského číšníka. A zdůrazňoval, že část cizinců neútočila, naopak se snažila své kolegy zastavit. Problém prý způsobil druhý z číšníků, když do jednoho z agresivní skupiny strčil.

Mareš zdůrazňoval, že pokud je možnost volat bezpečnostní složky, měla by se zodpovědnost nechat primárně na nich. Policie by podle něj měla dorazit dostatečně rychle. I když prý „chápe“, že když jde někomu o život, tak je těžké se udržet, nevidí to jako vhodné řešení. „Je tam i ten risk, že to bude posouzeno jako nepřiměřená obrana, nebo jako vybočení z krajní nouze,“ varoval ty, kteří by snad chtěli agresorům čelit sami.

A touto radou divákům rozhovor skončil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…