Protest kamioňáků proti cenám na benzínkách: Zablokovali silnici a dělali „poruchu“

14.03.2022 18:50

Na protest proti současným vysokým cenám pohonných hmot v pondělí ráno na mnoha místech v Česku kamiony zablokovaly dopravu, a kolony tak stály například na Jižní spojce v Praze, dálnici D1 u Brna či na dvojici hraničních přechodů. Podle dopravců je dosavadní řešení situace vládou nedostatečné. Upozorňují, že by v případě neřešení situace mohli znatelně ochromit dopravu v Česku ve velkých městech či na hranicích. „Vláda nám nedává jinou možnost,“ tvrdí jeden z dopravců.

Protest kamioňáků proti cenám na benzínkách: Zablokovali silnici a dělali „poruchu“
Foto: Václav Fiala
Popisek: Kamiony

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Blokace českých silnic začala v pondělí v 10 hodin ráno zejména na nájezdech na dálnice, kruhových objezdech nebo u benzínových pump.

Řidiči kamionů akci podpořili blokací na místa, kterými zrovna v čas začátku akce projížděli, a kvůli zastaveným nákladním autům tak stála například Jižní spojka či Vysočanská radiála v Praze, Místecká ulice ve směru na Frýdek-Místek v Ostravě či dálnice D1 u Brna, kde kamiony blokovaly jeden jízdní pruh na příjezdu od Prahy.

Doprava stála i na hraničním přejezdu směrem na Slovensko u Starého Hrozenkova či v Hatích na Znojemsku na hranicích s Rakouskem.

Podle jednatele společnosti European Cars Jana Štědronského se do protestu zapojilo asi 600 až 700 kamionů od zhruba tří stovek společností.

„Cílem bylo ukázat, že současnou ropnou krizi je potřeba řešit. Největší protesty byly v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a po Ústeckém kraji. Blokovali jsme některé hlavní tahy ve městech nebo nájezdy na dálnice. Příště by to ale mohlo být i mnohem ostřejší,“ řekl podle serveru iDNES.cz Štědronský.

Podle serveru TN.cz někteří profesionální řidiči protestovat formou blokád silnic odmítli, zatímco jiní by byli pro razantnější kroky. „Co je to platné na půl hodiny. Když už, tak aspoň na celý den,“ měl se dožadovat jeden z řidičů.

Sdružení dopravců ČESMAD chce tento týden kvůli vysokým cenám pohonných hmot opět jednat s kabinetem, jelikož jsou dosavadní kroky podle dopravců nedostatečné. „Někteří naši členové jsou součástí protestu, nechtějí sedět doma a dívat se, jak jim ty firmy dodělávají,“ řekl podle TN.cz generální tajemník ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř s tím, že však ještě mnozí dopravci dávají přednost jednání.

Podle Jana Štědronského by v případě nečinnosti vlády mohly přijít i daleko větší blokády ve velkých městech a také na hranicích. „Nechceme si brát lidi jako rukojmí, vláda nám ale nedává jinou možnost,“ uvedl podle serveru iDNES.cz.

Rostoucí ceny paliva, trápící v Česku motoristy i všechny spotřebitele v podobě růstu inflace výrobků závislých na dopravě, zřejmě nejsou u konce ani po snížení cen ropy na světových trzích, jelikož se cena nafty stále nesnížila a benzín zlevnil pouze o desítky haléřů.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na rozdíl od Maďarska či sousedního Polska kroky jako snížení spotřební daně pohonných hmot odmítá, rozhodla pouze o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní auta a dodávky do 12 tun, což se při brzdění růstu cen zřejmě nijak výrazně neprojeví.

Někteří členové vlády však mnohým občanům doporučili hned několik rad, které jim mají s růstem cen pomoci. Lidé mají například podle vlády zvážit, zdali budou tankovat, aby nepodporovali dovoz ropy z Ruska. „Když jsme v ekonomické válce s Putinem, není možné, abychom neměli ztráty,“ vyzval Čechy ministr financí Zbyněk Stanjura, aby tankováním nepodporovali Putina. Předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak lidem doporučuje, aby při tankování místo na cenu mysleli na svobodu. „Benzín je drahý, ale svoboda je cennější,“ apelovala na občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…