Protest u sochy Koněva: Ovčáček přišel na akci s posvěcením prezidenta. A na místě účtoval s Kolářem

02.09.2019 18:05

U sochy maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích se v pondělí odpoledne konala protestní akce proti zakrytí památníku. Sešly se zde asi tři stovky protestujících, kteří Koněva vnímají za symbol osvobození Československa a Praha 6 ho zakrytím podle nich zneuctila. Akce se zúčastnili i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, hradní mluvčí Jiří Ovčáček, bývalý místopředseda KSČM Josef Skála či poslanec Lubomír Volný. Po skončení oficiální akce aktivista Jiří Černohorský na sochu vylezl a opět strhl plachtu. Na to jej zadržela policie.

Protest u sochy Koněva: Ovčáček přišel na akci s posvěcením prezidenta. A na místě účtoval s Kolářem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí
Kromě odpůrců zahalení sochy se zde sešli i zastánci opačného názoru a policisté museli oba názorové tábory oddělit.

„Myslím, že každý, kdo má možnost přijít, by měl přijít. Je to součást vlasteneckého postoje. Nejde tolik o toho Koněva, ale jde o symbol a o osvobození Československa. Třicet let to nikomu nevadilo a najednou se národu začnou brát symboly,“ řekl pro server Novinky.cz poslanec Foldyna.

Mezi přítomnými byli i poslanec za SPD Jiří Konza, nezařazený poslanec Lubomír Volný nebo bývalý místopředseda KSČM Josef Skála či senátor Jaroslav Doubrava (také KSČM).

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle Ovčáčka akci podpořil i prezident Miloš Zeman. „Moje účast zde byla s posvěcením pana prezidenta,“ řekl. Odmítají prý spolu „přepisování historie“.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který rozhodl o zakrytí sochy podle něj šíří do společnosti nenávist. „Nenechte se odradit tím, že vás budou urážet, nálepkovat a označovat za ruské troly,“ dodal.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…