Proti Trumpovu zákazu imigrantů vystoupil i John McCain

30.01.2017 12:02

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit zeď na hranici s Mexikem a nevpouštět do země občany některých muslimských států vyvolalo ve světě vlnu kritiky.

Proti Trumpovu zákazu imigrantů vystoupil i John McCain
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Berlínský starosta Michael Müller varoval nového amerického prezidenta, aby se nevydával cestou izolace a upustil od stavby zdi na hranicích USA a Mexika. Podle Müllera přinese rozdělení zemí jen utrpení milionů lidí – tak jako v minulém století berlínská zeď, informoval server iDnes.cz.

„My Berlíňané dobře víme, kolik utrpení způsobilo rozdělení celého kontinentu ostnatým drátem a betonem,“ citoval Müllerova slova web The Guardian. V projevu starosta narážel na železnou oponu, která dříve rozdělovala Evropu na dvě části. Samotný Berlín byl rozdělený zdí na dva bloky od roku 1961 do stržení zdi v roce 1989. Müller varoval, že podobné hraniční předěly přináší jen bolest a ničí životy milionů lidí.

Podle Müllera nelze jen tak nečinně přihlížet, když se má na počátku 21. století stavět nová zeď. Sociální demokrat v čele hlavního německého města tak Trumpa vyzval, aby se nevydával cestou izolace.

Celý text je ZDE

Rozhodnutí Donalda Trumpa vyvolalo také protesty veřejnosti. Stovky lidí na newyorském letišti J. F. Kennedyho v sobotu protestovaly proti zadržení skupiny cestujících, kterou úřady odmítly vpustit na americké území kvůli exekutivnímu příkazu prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Několik stovek lidí, kteří se sešli na největším americkém letišti, hlasitě kritizovalo Trumpův dočasný zákaz vstupu do USA pro obyvatele skupiny zemí považovaných Washingtonem za rizikové. „Nechceme nenávist, žádný strach, uprchlíci jsou u nás vítáni,“ skandoval dav s protitrumpovskými transparenty v rukou.

Kritické hlasy vůči novému pravidlu zní nejen z USA, ale i ze světa. Britská ministerská předsedkyně, která jako první zahraniční státník jednala s Trumpem v Bílém domě po jeho nástupu do funkce, podle serveru uvedla, že nesouhlasí s „tímto přístupem“. Británie, jejíž vláda považuje omezení imigrace za hlavní cíl odchodu z EU, podle Mayové k podobnému kroku určitě nesáhne.

Celý text je ZDE

Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu na Twitteru napsal, že Kanada uprchlíky vítá a nehledí na jejich vyznání. „V rozmanitosti je naše síla,“ dodal. O kanadské imigrační politice chce s Trumpem hovořit, až se spolu setkají, řekla agentuře AP jeho mluvčí.

Írán v sobotu oznámil, že znemožní občanům USA vstup do země v odvetu za americké opatření s výjimkou osob, které už mají íránská víza.

Celý text je ZDE

Pozastavení vstupu lidí ze zemí spojovaných s terorismem do USA, které v pátek nařídil prezident Donald Trump, by mohlo terorismus, proti němuž je namířeno, spíše podpořit. Domnívají se tak republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham. Podle nich by se exekutivní příkaz mohl naopak obrátit v neprospěch Spojených států. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Vysíláme tím signál, ať záměrně, nebo bezděčně, že Amerika nechce, aby do této země přicházeli muslimové. Proto se bojíme, že tento příkaz by mohl spíše pomoci náboru teroristů než zlepšit naši bezpečnost,“ dodali senátoři podle agentury Reuters. Oba také například nedávno Trumpa varovali před zrušením sankcí proti Rusku.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…