Proti brexitu je 60 procent Čechů

21.06.2016 8:41

Tři z pěti Čechů si nepřejí, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Opačný názor zastává 22 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Britové budou o setrvání v Unii hlasovat v referendu tento čtvrtek. Pokud by podobnou možnost měli občané České republiky, vyslovila by se pro setrvání v osmadvacítce necelá polovina z nich, uvedl rozhlas.

Proti brexitu je 60 procent Čechů
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

V souvislosti s takzvaným brexitem, tedy odchodem Londýna z Unie, se Češi obávají především ekonomických dopadů. Lidé mají strach hlavně ze ztráty pracovních míst a omezení exportu.

Výsledky průzkumu podle rozhlasu ukazují, že vystoupení Británie z evropské osmadvacítky si nepřejí voliči většiny českých parlamentních stran, zejména opoziční TOP 09 a trojice koaličních stran – ANO, ČSSD a lidovců. Naopak nejsilnější skupina příznivců brexitu je u voličů Úsvitu, komunistů a ODS.

Pokud by se referendum o setrvání v Unii konalo v Česku, hlasovalo by podle Medianu pro odchod 49 procent respondentů. Naopak pro setrvání ČR v EU by se vyslovila více než třetina dotázaných, zatímco 12 procent by se referenda nezúčastnilo a zbytek dotázaných nedokázal odpovědět. Po odečtení odpovědí respondentů vylučujících svou účast v referendu by vyhráli stoupenci setrvání Česka v Unii v poměru 59 ku 41.

Agentura Median provedla bleskový průzkum na reprezentativním vzorku více než tisícovky lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…