Proti vůli Slováků. Na Ukrajinu se přesunuly první čtyři MiG-29

23.03.2023 17:05 | Kauza

Slovensko předalo Ukrajině první čtyři stíhačky MiG-29. Uvedlo to slovenské ministerstvo obrany. Kyjevu má celkem dorazit třináct migů. Jde o stroje, které Slovensko přestalo používat loni.

Proti vůli Slováků. Na Ukrajinu se přesunuly první čtyři MiG-29
Foto: Repro Youtube
Popisek: Startující MiG-29

Přesun strojů zajistili ukrajinští piloti za pomoci slovenské armády a dalšího ukrajinského personálu. Zbylá letadla budou Ukrajině předána v příštích týdnech. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď v souvislosti s odevzdáním letadel řekl, že Slovensko stojí na správné straně dějin.

Na základě mezivládní dohody země poskytne Ukrajině deset migů s motory a další tři stíhačky bez motorů. Kvůli vyřazení těchto strojů z výzbroje armády se Slovensko loni dohodlo s Českem a Polskem, že mu pomohou se zajištěním ochrany vzdušného prostoru. Kromě stíhaček budou součástí slovenských dodávek na Ukrajinu také části raketového systému Kub.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
V dřívějším průzkumu veřejného mínění předání migů Ukrajině podpořilo jen 26 procent obyvatel Slovenska, proti se vyslovily až tři pětiny oslovených. S dodávkami zbraní na Ukrajinu dlouhodobě nesouhlasí opoziční strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která se už dostala do čela popularity před zářijovými předčasnými parlamentními volbami. Nyní už menšinová vláda slovenského předsedy vlády Eduarda Hegera naopak opakovaně Ukrajině pomáhala také dodávkami různého vojenského materiálu.

Slovensko by za předání migů Kyjevu mělo dostat kompenzaci z unijních peněz. Spojené státy zase Bratislavě nabídly, že s výraznou slevou dodají dvanáct nových bitevních vrtulníků AH-1Z Viper s příslušenstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slovensko již několikrát stálo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLeo Pitinský , 23.03.2023 17:31:04
Na správné straně dějin ,a občas plynule přešlo na stranu druhou, takže v pohodě,dnes si nacista ,zítra máš pomník jako hrdinaSNP

|  6 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…