Protikorupční organizace chtějí hlavu Rafaje z ÚOHS. Úřad kontruje varováním

06.03.2020 22:27

Protikorupční organizace Transparency International, Rekonstrukce státu a Oživení se shodnou na tom, že stávající šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj musí padnout. Informuje o tom deník Právo.

Protikorupční organizace chtějí hlavu Rafaje z ÚOHS. Úřad kontruje varováním
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Hned tři protikorupční organizace se shodnou na tom, že Petr Rafaj musí skončit v čele Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Neziskovým organizacím se zdá, že koncentruje ve svých rukou příliš mnoho moci a mohl by ovlivnit řadu citlivých zakázek. Kupříkladu i ve prospěch hnutí ANO spolu se šéfem poslaneckého klubu Babišova hnutí Jaroslav Faltýnkem. Rafaj v minulosti řešil tendr na výběr mýta a údajně se snažil ve hře držet firmu Kapsch.

Problémová je přílišná koncentrace pravomocí do rukou předsedy organizace Rafaje,“ kritizoval ve čtvrtek na tiskové konferenci k představení reformy úřadu v Malostranské besedě v Praze právník Transparency International Jan Dupák.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí
Protikorupční organizace proto jednaly s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní spravedlnosti za hnutí ANO Marií Benešovou a ministryní pro místní rozvoj za hnutí ANO Klárou Dostálovou o Rafajově možném odvolání. Zástupci protikorupčních organizací by uvítali, kdyby v čele úřadu nestál jediný ředitel, ale rozhodující slovo měl až patnáctičlenný kolektivní orgán.

Babiš protikorupčním organizacím přislíbil, že bude možnému vzniku patnáctičlenného orgánu věnovat osobní pozornost.

Tiskové oddělení ÚOHS varovalo, že to není dobrý nápad. Ředitel úřadu je prý obviňován z koncentrace moci a možného ovlivňování zakázek bez důkazů a snaha úřad proměnit tak, jak žádají protikorupční organizace, může vyvolat rozvrat.  

„Tento krok by mohl mít devastující účinky na české veřejné investování, úroveň hospodářské soutěže, a potažmo tedy i na konkurenceschopnost celé ekonomiky státu,“ varoval ÚOHS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…