Protikuřácký zákon je podle prezidenta nesmysl, postavit se proti němu ale nehodlá

16.10.2015 17:53

Prezident Miloš Zeman zopakoval, že nebude vetovat protikuřácký zákon, ať bude schválen v jakékoli podobě. Cítil by se ve střetu zájmů. Zákon ale považuje za nesmyslný, řekl dnes na tiskové konferenci na závěr návštěvy Zlínského kraje.

Protikuřácký zákon je podle prezidenta nesmysl, postavit se proti němu ale nehodlá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Mišákem na setkání s občany v Holešově

Protikuřácká novela má zcela zakázat kouření v restauracích a také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Návrh předpokládá rovněž to, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zákonem se budou zabývat na nadcházející schůzi poslanci.

"Veřejně jsem řekl, že ať bude zákon v jakékoli podobě, nebudu ho vetovat, protože bych se cítil být v konfliktu zájmů jako nejenom kuřák, ale jako takzvaný chainsmoker, tedy řetězový kuřák, to je ta horší kategorie kuřáků," řekl Zeman. "Jinými slovy, já ten zákon, i když ho nebudu vetovat, pokládám za nesmyslný," dodal.

Jako příklad jeho nesmyslnosti uvedl zákon, který uložil majitelům restaurací vybudování oddělených místností pro kuřáky a nekuřáky. "Tito majitelé restaurací investovali do tohoto oddělení nemalé prostředky. A nyní bez jakékoli náhrady budou tyto prostředky znehodnoceny a jejich investice bude naprosto zbytečná, protože zítra se bude nekouřit všude. Nu, proč tedy oddělené místnosti, když by jinak za těchto podmínek nebyly nutné," řekl Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…