Protiproud přeložil šokující zpověď vojáka Ukrajiny: Nemáme co jíst, pijeme z kaluží. Nemáme výstroj, naše rodiny stát šikanuje

06.08.2014 9:41

Svědectví o poměrech v současné ukrajinské armádě přináší jeden z vojáků, kteří radši dobrovolně přešli hranice do Ruska, než by nadále snášeli neuvěřitelné útrapy, jimž je dnes ukrajinský voják vystaven. Mladí muži, kteří byli často naverbováni bouchači z Pravého sektoru přímo na ulici, si musí sami platit výstroj, prakticky neustále jsou střeženi radikály z Majdanu a dnes již prakticky nemají co k jídlu a k pití. S jedinou výjimkou - čokolády z továren prezidenta Porošenka je prý dost pro každého.

Protiproud přeložil šokující zpověď vojáka Ukrajiny: Nemáme co jíst, pijeme z kaluží. Nemáme výstroj, naše rodiny stát šikanuje
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Povolali mě do armády tak, že mě zastavili ozbrojenci Pravého sektoru na cestě domů z práce v Kyjevě,“ vypráví ruskému rozhlasu voják na nahrávce, kterou objevil server Protiproud.cz. Na rovinu mu prý řekli, že z armády neustále někdo dezertuje, takže už nemají komu dát pušku. Nátlaku ozbrojených aktivistů s hrůzostrašnou pověstí se nakonec podvolil a vstoupil do armády. I když vstoupil je možná silné slovo - podle vlastních slov nedostal žádný výcvik, jen mu s kolegy na střelnici v Kyjevě ukázali základy střelby a plížení a poslali jej na východ země. Pod dozorem povstalců z Majdanu, kteří prý všechny naverbované vojáky hlídají, aby neutekli.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Bursíka (z 6.8.) Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23.6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

Ještě předtím si ale museli vojáci sami za své koupit v Kyjevě neprůstřelné vesty. Výrobek německé provenience prý stojí 2900 eur, což jsou pro Ukrajince strašné peníze, ale rodiče vojáků raději prodávají byty nebo auta, aby měl jejich syn alespoň nějakou šanci na přežití. Druhou možností je prý „vesta“ svařená autogenem z tankových blatníků. Ty prý vyrábějí sami vojáci, kteří je pak prodávají za 100 euro. Kvalita těchto vest však odpovídá tomu, že jsou v podstatě improvizovanou náhražkou.

Celý text ZDE.

Nejhorší je to však podle něj s jídlem. Dodávky menáže si musí vojáci před odjezdem na frontu sami předplatit, jinak nedostanou nic. Jenže vojáci prý hladoví, i když si zaplatili. V armádě totiž prakticky zkolabovalo zásobování, zejména poté, co distribuci potravin začala na outsourcing provádět potravinářská firma patřící prezidentu Porošenkovi. Chleba nebo konzervy proto prý svědčící voják od nástupu do služby neviděl, ale zato všichni vojáci fasují na každý týden pět tabulek čokolády - samozřejmě z Porošenkovy továrny.

Při dobývání města Slavjansku už prý vojáci skutečně pili vodu z kaluží v kráterech po dopadu granátů. Sice ji převařili v kotli, ale přesto po ní měli vojáci průjmy.

Dotyčný voják se prý o podmínkách v ukrajinské armádě rozmluvil i proto, že se rozhodně neplánuje do země vrátit. Jeho rodina totiž stihla uprchnout do Ruska. Zato vojáci, kteří mají doma rodiny, podle něj mají strach, že se ukrajinské orgány budou mstít na příbuzných. Kyjevské úřady podle něj běžně odebírají zběhům děti, neboť prý nemohou vyrůstat v rodinách zrádců.

Značná část vojáků, bojujících na východě země, podle něj v podstatě nejsou vojáci, protože neprošli výcvikem a ani nesložili přísahu. Právní formality však prý nyní v Kyjevě nikoho nezajímají. Mezi vojáky se prý říká, že orgány se s problematickou právní kvalifikací zběhnutí vypořádají jednoduše tak, že dotyčného vojáka zastřelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…