Protirestituční spisovatelka odhaluje své záměry

09.10.2012 14:20

Autorka románů, publicistka a scenáristka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková kandiduje za Věci veřejné v Praze 8. Rozhodla se tam proto, že chce mít možnost ovlivňovat dění v naší zemi a bude iniciovat zákon o odluce církví od státu.

Protirestituční spisovatelka odhaluje své záměry
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Spisovatelka a odpůrkyně církevních restitucí Lenka Procházková ve studiu ČT

"Cítím odpovědnost za dobu, ve které žiji. Dnes už ale nestačí mít pouze otevřené oči a umět komentovat a hledat nápravu, svědecké slovo spisovatelky a novinářky má jakoby menší váhu než mívalo. Chci-li věci ovlivňovat, musím být v pozici, která to umožní. Takže k rozhodnutí kandidovat do Senátu jsem musela dorůst," vysvětluje Lenka Procházková, co ji přimělo ke kandidatuře do Senátu.

Chce se věnovat úrovni školství

Dobrou školou pro ni byl disent, tedy společenství lidí, kteří za ztížených podmínek dokázali spolupracovat a vzájemně se podporovat, říká na otázku, jaké své vlastnosi a schopnosti může voličům nabídnout.

V Senátu by podle svých slov chtěl přispět k pozvednutí úrovně českého školství. "Tomuto tématu se věnuju dlouhodobě a napsala jsem o něm řadu článků. Rozhodně jsem proti zpoplatnění státních vysokých škol, i odložené školné pokládám za nesmysl, protože by omezilo svobodu mladých lidí. Národ Komenského by měl vzdělání zpřístupnit každému, kdo po něm touží," říká Procházková s tím, že i současné podfinancování vědy je vážná chyba.

Další prioritou je pro ni definitivní zamítnutí vládního zákona o tzv. církevních restitucích, který pokládá za právní paskvil. "S tím souvisí i můj záměr iniciovat senátní návrh zákona o odluce církví od státu. Také bych usilovala o přijetí referenda, čili o větší zapojení občanů do rozhodování. A pochopitelně bych hlasovala proti imunitě poslanců a senátorů (kromě projevů v parlamentě). Je absurdní, aby zákonodárci, kteří mají rozhodovací moc, nenesli za svá rozhodnutí odpovědnost," vysvětluje kandidátka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…