Protřelý komentátor popsal důvody neštěstí Václava Klause

05.09.2013 8:32

Ohlášený návrat Václava Klause do politiky vyvolal prý jen velmi vlažné reakce. Nelze se tomu příliš divit, protože česká společnost je už dlouho nevšímavá k politikovi, který se z reprezentanta produktivních vrstev společnosti stal nesrozumitelným panem profesorem, který si libuje v provokacích, ale problémy lidí řeší pramálo.

Protřelý komentátor popsal  důvody neštěstí Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Podle zkušeného komentátora Reflexu Bohumila Pečinky Klaus nepochopil, co je jeho základní problém. Ve svém druhém prezidentském období se zcela rozešel s názory české střední třídy, která kdysi vytvořila jeho politický fenomén. Intelektuální a politická radikalizace, kterou začal ve chvíli, kdy věděl, že už nepotřebuje poslance ani občany, jej nakonec zavedla do izolace.

Rozhádanost s Mirkem Topolánkem a ODS, naopak sblížení se spíše minoritními konzervativními proudy, posedlost tématy běžným lidem nesrozumitelnými, jako je Lisabonská smlouva nebo globální oteplování, a nakonec nikým nechápaná a nevysvětlená novoroční amnestie nejen srazily na třetinu Klausovu popularitu, ale také jej izolovaly od jeho někdejších sympatizantů.

„Jeho nedávné úvahy o návratu byly výrazem naprostého nepochopení jeho dnešní situace. Jeho comeback musí začít právě návratem ke středním vrstvám, jejichž mluvčím kdysi byl,“ píše Pečinka. Mezi takové však prý rozhodně nepatří spolek kolem Jany Bobošíkové nebo obskurní národovečtí konzervativci. „Jde jen o podivnou směs spiklenců, lovců záhad, postfašistů a ultrakonzervativních katolíků - jeden exemplář povedenější než druhý,“ píše komentátor.

Klausovi se podle něj zalíbilo v pozici intelektuála, zvěstujícího své pravdy navzdory ohlasu, který vyvolají. Je z něj prý jakýsi „Don Quijote de la Praga“. I Pražský hrad na konci jeho působení byl prý plný podivných nápadů a existencí. Jenže z takovýchto provokací se v politice dlouho žít nedá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…