Protrhlo se to. Varuji, tohle ne. Tornádo: Po křiku na Zemana a spol. se ozval kontrolor

30.06.2021 8:42

Reakce některých novinářů na tragické tornádo na jižní Moravě ukázala, jak moc se v naší společnosti rozbouřily vášně a zapomnělo se na slušnost a dobré vychování. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov v této souvislosti považuje za nutné apelovat na veřejně známé lidi, aby těmto vášním nepodléhali a naopak se snažili společnost uklidnit.

Protrhlo se to. Varuji, tohle ne. Tornádo: Po křiku na Zemana a spol. se ozval kontrolor
Foto: Archiv VP
Popisek: Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Radní se nejprve o víkendu pozastavil nad všeobecně probíraným výronem Twitteru Františka Lutonského, zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize. Ten jen pár hodin po tornádu psal o tom, že všechny postižené obce volily většinově Miloše Zemana.

„Dávat do souvislosti osobní tragédie, zranění a dokonce smrt s tím, koho postižení volili, je naprosté selhání. Lidské i odborné,“ reagoval Vadim Petrov s tím, že jediným správným rozhodnutím je výpověď redaktoru Lutonskému. „Na vedoucí pozici ČT člověk, který ztratil soudnost a elementární lidskou empatii, nemá co dělat,“ dodal.

Lutonský se pak po záplavě znechucených reakcí snažil vysvětlovat, že chtěl jen poukázat, jak Miloš Zeman na své voliče kašle, že jim ani po tornádu nepomůže.

A na jeho obranu k Petrovovi na profil vyrazili i spřátelení novináři, například komentátor Hospodářských novin a oblíbený politický expert Lutonského podřízených z ČT24 Petr Honzejk: „Číhat, až někdo, koho nesnášíte, napíše něco, co se dá s velkou dávkou fantazie interpretovat tak, jak se Vám to hodí, na to Vás teda fakt užije,“ vzkázal.

Podle Vadima Petrova je Lutonského politizování neobhajitelné a následné vysvětlování, které zástupce šéfredaktora předvedl, jej nemůže obhájit už vůbec.

Lutonský nebyl jediným z novinářů, kdo svým vyjádřením vyvolal znechucení. Jan Moláček, redaktor Deníku N, vložil dokonce opakovaně na svůj Facebook příspěvek o „trosce politika v Lánech“, která musí s vyjádřením čekat, než vystřízliví.

Podle Moláčka katastrofa na Hodonínsku ukázala, že nejlépe v této zemi fungují neziskovky (zorganizovaly sbírky), tradiční média v čele s ČT (dokázala vysílat zpravodajství už od kritického čtvrtečního večera) a zahraniční pomoc, za kterou můžeme být vděčni „integraci Evropy“.

„Parta veksláků, která fakticky vykonává úřad prezidenta, přemejšlí, jak dnes na Primě vysvětlit, že ty prachy poslal Putin, nejlepší informace měly Parlamentní listy a ty sanitky a vrtulníky dorazily z Číny,“ dodal posměšně novinář.

„Další novinář, který dojí politický kapitál z tragédie na jižní Moravě,“ užasl radní Petrov. Pozastavil se nad tím, že tato novinářská elita nemá schopnost obyčejné lidské reflexe.

„Člověk, kterého nezmítá nějaký vlastni komplex, nemoc nebo alkohol musí vidět, že tato prohlášení jsou za hranici lidského rozumu a psychicky zdravého člověka,“ nechápal. Bere to jako poznatek, že řada českých novinářů jsou psychicky narušení lidé.

Za tato slova to člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání patřičně schytal. „Vy jste úplně pitomej? Už v předchozím příspěvku jste prokázal naprostou ztrátu soudnosti. Navíc to samozvané hova.o z Lán slova pana Moláčka nejen potvrdilo, ale ještě o další stupeň zvýšilo negaci sebe sama,“ objevilo se mimo jiné v komentářích, kromě kritiky, že Petrov chce novináře kádrovat za jejich názory.

Na kritické reakce Petrov reagoval dalším příspěvkem: „Funkce radního je definovaná jako pozice zástupce veřejnosti, který ji zastupuje ve vztahu k médiím, proto považuji za správné, aby veřejnost znala mé názory na svět médií,“ vysvětloval.

Dlouho prý v tomto směru mlčel, ale chování těchto dvou novinářů jej přinutilo se vyjádřit. Oba pánové totiž podle něj „zneužili své postavení veřejně významné osoby“ k tomu, aby do tragické události zatáhli politiku a své pohledy na svět.

Na pondělním jednání RRTV podle něj často zaznívalo spojení „novinář - aktivista“, ukazující podstatu problému. Takže je rád, že problematický aktivismus lidí, kteří mají pouze přenášet zprávy, nevidí jen on.

„V souvislosti s debatou pod mými posty o dvou novinářích mě zaskočilo, kolik sprostoty se vyvalilo z hlubin duše mnoha lidí,“ připustil člen RRTV. Přičítá to postcovidovému období a vášním, kterým po dlouhodobém lockdownu všichni podléháme.

Přesto bychom se měli ve slovech krotit a vyjadřovat se kultivovaně. „Apeluji na to, abychom nepodléhali chování, které je mimo běžné společenské normy, ke kterým nás tradiční výchova vedla. Nejsou přežitkem. Není normální dávat průchod svým stinným osobnostním rysům. Normální je se snažit je potlačit,“ nabádá Vadim Petrov.

Už proto, že nás čeká předvolební kampaň, ve které jedou tradičně emoce naplno. V kombinaci s „utržením ze řetězu“ hrozí skutečně nebezpečný koktejl vášní. A chování novinářů Lutonského a Moláčka ukazuje, že průchodu stinných osobnostních rysů se přestaly bránit i společenské autority, což je ještě nebezpečnější, myslí si Petrov.

„Měli bychom se naučit bránit působení aktivistů, kteří naše emoce zneužívají. Aktivistům nejde o debatu. Aktivistům jde především o to, prosadit své vlastní pojetí světa, bez ohledu na to, co si myslí ostatní,“ uzavřel radní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…