Provokatéři převlečení za atentátníky, stovky policistů v ulicích, masky i zabedněné obchody. Podívejte se do Kolína nad Rýnem, kde došlo k dalšímu znásilnění

06.02.2016 14:45

REPORTÁŽ Město v ohrožení. Tak vypadá Kolín nad Rýnem, kde probíhá masopustní veselí plné karnevalových radovánek. Letos je ale ve stínu silvestrovských sexuálních útoků. Na ulicích je vidět nespočet policistů a členů pořádkové služby v reflexních vestách, výlohy se zabedňují, u kolínského dómu vznikla bezpečnostní zóna pro ženy. Masek ozbrojenců dost ubylo, atrapy zbraní nenosí skoro nikdo.

Provokatéři převlečení za atentátníky, stovky policistů v ulicích, masky i zabedněné obchody. Podívejte se do Kolína nad Rýnem, kde došlo k dalšímu znásilnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedna z karnevalových kapel před katedrálou sv. Petra tzv. Dómem

„Salám alejkum,“ zasměje se přiožralý Němec na obsluhu turecké restaurace, kde nabízejí hlavně kebab. Má na sobě bílé roucho arabského šejka, hlavu mu pokrývá kefíja. Obsluha „kebabárny“ se na něj rozpačitě usměje. Vzal si na sebe kostým, který ať už z bezpečnostních či situačních důvodů nevyhovuje. V Kolíně nad Rýnem začalo karnevalové veselí a ParlamentníListy.cz jsou přitom.

Žádné atrapy zbraní

Hned před hlavním nádražím stojí uprostřed zátarasů monitorovací auto. Vypadá sice jako běžná dodávka, ale vykukuje z něj sférická kamera. Ostatně běhat po městě v kostýmu bojovníka je na pováženou. Policie několikrát varovala, že různé hračky mohou být zaměněny za skutečné zbraně, takže by lidé neměli při karnevalu nosit žádné atrapy. Mohou tak mít problémy muži oblečení za středověké rytíře nebo piráty s papírovými meči a šavlemi. Převleky za arabské šejky jsou na hraně. Vtipálci vypadající jako sebevražední atentátníci si v podstatě sami nasazují želízka.

„Žádnou atrapu pistole jsem si raději nebral. Nechci provokovat. Policajti budou mít i tak dost práce,“ říká ParlamentnímListům.cz Jörn připomínající příslušníka zvláštní americké policejní jednotky SWAT. Ostatně už ve čtvrtek došlo k rozsáhlým raziím na adresách v Berlíně a v místech, kde jsou ubytováni uprchlíci, v Hannoveru a Attendornu. Byli zatčeni dva muži, jedna žena, kteří prý byli napojeni na teroristy Islámského státu v Sýrii. Některá média to dávají do přímých souvislostí se začátkem hlavního karnevalového veselí v Kolíně nad Rýnem. To by se totiž mohlo kvůli oslavám radostí života stát terčem islamistů. V Německu prý žije přes tisíc radikálů schopných použít násilí.

Napadání žen pokračuje

Město, kde obchodníci začali výlohy svých obchodů zabedňovat, by mělo hlídat na 2500 policistů. Mezi nimi i dva britští specialisté, kteří dokáží v davu rozeznávat obličeje. Ulice sledují ale i nové kamery, temná zákoutí jsou osvícena a u katedrály svatého Petra alias kolínského dómu vzniklo zvláštní místo, kde je poskytována pomoc obětem sexuálního obtěžování. Město za opatření zaplatí kolem 360 tisíc eur.

„Karneval nesmí pokazit sexismus a xenofobie.“ Takové varování je vytištěno neznámým aktivistou na mnoha kolínských zdech. Přesto je statistika první noci karnevalu, oproti loňsku, alarmující. Došlo ke dvaadvaceti případům sexuálního napadení a k jednomu znásilnění. Ostatně letošní oslavy probíhají ve stínu silvestrovských sexuálních útoků, které se odehrály hlavní měrou v Kolíně nad Rýnem a vyburcovaly celé Německo. Tehdy se na policii dostalo přes devět stovek udání a bylo obviněno pětatřicet osob, z nichž pětadvacet pochází ze severní Afriky. Nicméně policie případy stále ještě prošetřuje.

Karneval má zelenou

Masopust je křesťanského původu a tradičně ohlašuje začátek šestitýdenního období půstu. Dříve byl slaven po celém Německu, v protestanských částech ale ztratily tyto slavnosti na významu. Dnes se slavnosti pořádají především v katolických oblastech jižního Německa a západního Porýní, především pak ve městech Kolín nad Rýnem, Düsseldorf či Mohuč. Nejdůležitějšími dny karnevalu je čtvrteční ženský masopust a Růžové pondělí před masopustním úterým.

V pondělí se ulice zaplní karnevalovým průvodem, jehož součástí jsou alegorické vozy. Letos by v průvodu mělo jít na osmapadesát různých skupin, přičemž jedna se třeba jmenuje Merkelancholia. S politicky motivovanými vozy je nicméně občas potíž. Loni měl být jeden na téma Charlie Hebdo, ale organizátoři vyhlásili, že ho do průvodu nezařadí. Paradoxně to omluvili tak, že nechtějí omezit „svobodu a lehkomyslnou povahu karnevalu“. Nakonec ale vůz vyjel. Klaun na něm zaléval tužku jako symbol svobody slova, přičemž mu u nohou ležela hlava teroristy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…