Provozovatelé loterních systému hrozí státu žalobami. Může jít o desítky miliard

29.03.2012 18:16

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů zásadně odmítá vyjádření ombudsmana Pavla Varvařovského, na jehož základě má vláda zrušit stávající povolení na interaktivní videoterminály. Pokud by k tomu došlo, loterní společnosti zažalují stát o zmařené investice a ušlé zisky, které by se pohybovaly v desítkách miliard korun.

Provozovatelé loterních systému hrozí státu žalobami. Může jít o desítky miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Na svém jednání v polovině března vláda rozhodla, aby ministr financí Miroslav Kalousek do dvou měsíců zajistil akceptaci požadavků veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského ve věci dodržování zákona o loteriích, které se týkají především povolování videoterminálů a elektromechanických rulet. Bude-li ministerstvo financí usnesení vlády dodržovat, do pár měsíců zanikne asi 90 procent těchto výherních přístrojů.

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) vyjádření ombudsmana Varvařovského zásadně odmítá. „Pan doktor Varvařovský jednal jednostranně. Nepřipustil do diskuse nás jakožto zástupce technických herních zařízení, jichž se tato kauza týká, a tudíž nemá zcela objektivní informace o jádru toho problému,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Hrubý zásah do již rozeběhnutých podnikatelských záměrů

Veřejný ochránce práv požadoval při osobním jednání s ministrem financí změnit sázky na jednu hru tak, aby bylo možné vsadit maximálně 2 Kč v hospodě a 5 Kč v herně a zkrátit povolení z deseti let na jeden rok. To však musela Kalouskovi přikázat až vláda. Do 14. května musí jeho úřad zahájit několik desítek tisíc správních řízení, v rámci nichž změní všechna povolení tak, aby odpovídala zákonu (doba povolení jeden rok, maximální sázka v herně 5 Kč na hru) a aby respektovala vyhlášky obcí.

„Stát má samozřejmě právo změnit podmínky, to je v pořádku, ale není možné to udělat retroaktivně. To znamená říci, že vše od počátku do této chvíle bylo špatně, a proto již stávající vydaná rozhodnutí změnit. Podnikatelům se musí dát prostor, aby na to byli schopni zareagovat. Ale takovéto zásahy exekutivního charakteru vnímáme jako velmi hrubý zásah do již rozeběhnutých podnikatelských záměrů,“ prohlašuje Vrzáň.

Ombudsman druhou stranu vyslyšet odmítl

Sdružení se na ombudsmana obrátilo vysvětlujícím dopisem a návrhem na osobní setkání s objasněním celé problematiky, což však Varvařovský odmítl. „Očekávali jsme, že bychom jako strana dotčená v této materii měli být vyslyšeni. Vzhledem k soudcovské minulosti pana doktora Varvařovského bych předpokládal, že právě on bude tím, kdo má v krvi princip soudu vyslyšet i druhou stranu,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň.

SPELOS trvá na tom, že pokud ministerstvo financí pod vlivem ombudsmana zruší stávající povolení na centrální loterní systémy s koncovými interaktivními videoterminály, zažalují loterní společnosti stát v arbitrážích o zmařené investice a ušlé zisky. Ty se budou pohybovat v desítkách miliard korun. Opírají se o to, že v dobré víře investovaly desítky miliard korun a podepsaly smlouvy, které jsou stále v platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…