Průlomové rozhodnutí: Může spustit novou uprchlickou vlnu

08.02.2017 13:05

Generální advokát Evropského soudního dvora Paolo Mengozzi prohlásil, že státy Evropské unie musejí vydat humanitární vízum, hrozí-li žadateli mučení. Informoval o tom server Seznam.cz.

Průlomové rozhodnutí: Může spustit novou uprchlickou vlnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Členský stát EU je povinen udělit humanitární vízum, jsou-li vážné a prokazatelné důvody se domnívat, že v případě neudělení hrozí žadateli mučení či nelidské a ponižující zacházení. Ve svém stanovisku pro Evropský soudní dvůr (ESD) to uvedl jeho generální advokát Paolo Mengozzi, uvedl server s tím, že soud se zabývá případem syrské rodiny z Aleppa, jejíž žádost o udělení takového víza zamítly belgické úřady.

Rodina se třemi dětmi se loni v říjnu obrátila na belgickou ambasádu v Libanonu, kde zažádala o humanitární víza. Chtěla se na jejich základě dostat do Belgie a tam požádat o azyl.

Celý text je ZDE

Belgické úřady ale žádost zamítly právě kvůli plánované žádosti o azyl – pokud rodina chtěla žádat o azyl, měla podle úředníků zjevně v úmyslu zůstat v zemi déle než devadesát dní, tedy po dobu platnosti humanitárního víza, píše server.

Jenže Syřané se proti rozhodnutí odvolali a kauza se tak přes belgickou Radu pro spornou cizineckou agendu dostala až na stůl Evropského soudního dvora. Ten Rada požádala o pomoc s výkladem vízových pravidel v kontextu Listiny základních práv EU.

Jak server také uvádí, stanoviskem generálního advokáta ESD se soudní dvůr nakonec nemusí řídit. Paolo Mengozzi ale ve svém postoji zdůraznil, že listinou zakotvená základní práva, která musejí dodržovat všechny orgány členských států, jsou zaručena všem bez ohledu na to, odkud pochází.

Aktuální Mengozziho stanovisko se podle serveru dočkalo bouřlivého ohlasu. Politici se obávají precedentu, který může vést až k další masivní uprchlické vlně.

Jak ale server dodává, Evropský soudní dvůr bude o oficiálním přijetí stanoviska teprve hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…