Průšvih ČT je ještě horší: Po napomenutí ze Sněmovny přišla ještě větší rána

11.10.2018 13:50

Přibližně před měsícem odvysílal dětský kanál České televize Déčko Zprávičky určené dětem, v kterých nechyběla ani informace o dětech v Palestině. Poslance ODS Klause mladšího tyto Zprávičky velmi rozzlobily. Zdá se mu, že Česká televize stále častěji sahá k nepřípustné politické indoktrinaci dětských diváků. Teď věc pokračuje. Ujala se jí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Průšvih ČT je ještě horší: Po napomenutí ze Sněmovny přišla ještě větší rána
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

Školský výbor na popud Václava Klause přijal usnesení, že Česká televize „čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku“. Sám poslanec ODS prozradil ČTK, že pro návrh usnesení hlasovali přítomní členové výboru za ODS, ANO a SPD Tomia Okamury, proti byli poslanci Pirátů a ČSSD.

Proč Klaus prosazoval takovéto usnesení? Mohl za to pořad Zprávičky z 8. září na ČT Déčko o dětech v Palestině. Klaus považoval zprávy o Palestině za příliš jednostranné.

Krátká reportáž ve Zprávičkách informovala o tom, že školáci „na Izraelem okupovaném území Palestiny“ se obávají, že je nebude mít kdo učit, protože USA omezily příspěvek OSN určený pro Palestince. Chybějí tak peníze na výplaty a učebnice v palestinském školství. Školáci a jejich učitelé podle Zpráviček věří tomu, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země. Takto vykreslený pohled na spor Izraelců a Palestinců je podle Klause v rozporu se zahraniční politikou České republiky.

Kdo také stojí ve vedení ČT?

Zprávičkám z 8. září teď začala věnovat pozornost i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, do které nakonec nekandidoval v posledních dnech často zmiňovaný Peter Štěpánek. V tiskové zprávě Rady je řečeno, že se rozhodla zahájit řízení s Českou televizí.  

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se „rozhodla zahájit s provozovatelem Česká televize, IČ: 00027383, sídlem: Kavčí hory, Praha 4, PSČ 140 70, řízení o přestupku z moci úřední pro možné porušení ustanovení § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb., jehož se mohl dopustit odvysíláním pořadu Zprávičky dne 8. září 2018 od 18:40 hodin na programu ČT:D. Součástí pořadu byla reportáž s názvem Školáci v Palestině, v rámci níž se provozovatel mohl dopustit porušení zásad objektivity a vyváženosti, neboť reportáž mírou zjednodušení, jednostrannosti a uvedením značně zavádějících informací poskytla dětskému divákovi neúplný a zkreslený obraz událostí v pásmu Gazy,“ uvedli členové RRTV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…