Průšvih kolem Lidových novin a odchodu Petry Procházkové bobtná. Ozval se i bývalý šéfredaktor, který ví...

24.09.2018 19:51

Novinářka Petra Procházková po více než dvaceti letech přestala pracovat pro Lidové noviny. Není absolutně spokojena s tím, jak předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v těchto novinách, které koupil před pár lety, stále uplatňuje svůj vliv. Dáma v novinách práskla dveřmi. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz vysvětlila důkladněji, proč tak učinila. Její krok už vyvolal řadu reakcí. Nahlédněte.

Průšvih kolem Lidových novin a odchodu Petry Procházkové bobtná. Ozval se i bývalý šéfredaktor, který ví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy u budovy Českého rozhlasu doprovázely protesty proti vládě premiéra Andreje Babiše

Petra Procházková se rozhodla zavřít dveře za jednou kapitolou svého života. Po více než dvaceti letech skončila v Lidových novinách. Důvodem pro ni bylo uveřejnění článku Taťjany Horákové z organizace Mezinárodní dětský kříž. Tato dáma sepsala dopis, ve kterém důrazně hájila premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze s 50 sirotky ze Sýrie. Napsala v něm mimo jiné, že jí Babiš zvedá telefon a opravdu se snaží dětem pomáhat, údajně se tím lišil od expremiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Háček byl v tom, že Taťjánu Horákovou ani její organizaci prakticky nikdo nezná. To je také důvod, proč server její dopis z webu stáhl. Šéfredaktor Istvan Léko k tomu uvedl, že jde o ojedinělé pochybení a do budoucna udělá vše pro to, aby se podobně podezřelý dopis na webu neobjevil. Petra Procházková ale nabízí na celou kauzu trochu jiný pohled. Dáma tvrdí, že dopis přišel do Lidových novin přímo z kanceláře premiéra, což ukazuje, jaký vliv si předseda vlády uchovává v novinách, o kterých tvrdí, že do jejich chodu nezasahuje.

„Měla jsem napsat k problematice sirotků článek, protože o tomto tématu přece jen něco vím. Ten den, kdy měl můj článek vyjít, se objevil článek od paní doktorky Horákové. Pan šéfredaktor Léko mi ho ukázal a já jsem původně řekla, že je výborné otisknout takové psaní od někoho, kdo je na místě,“ uvedla Procházková. Zeptala se šéfredaktora, kde se článek vzal, a on jí prozradil, že ho dostal z okruhu lidí kolem premiéra. A v tu chvíli prý Procházková ucítila veliký průšvih.

„Když mi to řekl, pochopila jsem, že je to kardinální průšvih. Můžu vám říci, že jsem asi půl hodiny seděla a nevěděla jsem, jestli mám brečet, nebo co mám dělat. Pochopila jsem, že Lidovky se stávají Titanikem, který narazil do ledovce,“ poznamenala Procházková. 

Nevyčítá premiéru Babišovi, že lidé kolem něj takový článek do redakce poslali, aby svého šéfa ukázali v lepším světle. Chybu podle Procházkové udělalo vedení redakce, když text vzešlý z Babišova okolí nechalo vydat. Z toho důvodu si novinářka přála, aby to spolu probrali všichni členové redakce, ale k tomu nedošlo. Lidové noviny se podle dámy dopustily podvodu na svých čtenářích a snažily se ovlivnit jejich názory ve prospěch postoje Andreje Babiše, což je nepřijatelné.

„... kdyby nám například poslali článek Člověka v tísni ze sekretariátu ČSSD, tak asi první, co uděláte, zavoláte do Člověka v tísni. Ale tady se stalo to, že nám od pana Babiše poslali článek, který se jich vůbec netýkal. Jenom se jim hodil. A my jsme to jako poslušní sluhové pana Babiše použili. Čímž jsme velmi významně ovlivnili veřejné mínění v takto citlivé kauze a v politicky vypjaté situaci. K tomu se Lidové noviny nesmějí propůjčit. A já už tomu nedokážu zabránit,“ posteskla si Procházková.

Od doby, kdy se premiér Andrej Babiš začal více angažovat v mezinárodní politice, zahraniční rubrika Lidových novin se podle jejího názoru Babišovu kurzu přizpůsobila.

„Kolegové v komentářích dnes argumentovali, že jim nikdo nikdy do komentářů nesáhl, pravda je také to, že na stránkách se objevují i texty, které někdy pana Babiše kritizují. Ale to je takové to vytváření pocitu, že Lidové noviny jsou mnohonázorové a svobodné. Ale mně se zdá, že se tam občas dostávají texty, které jsou jakoby přikryty zmiňovanou svobodou. Ale jasný důkaz toho, že je možné, aby nám podstrčili text, který bude hrát Babišovi v kritický moment do noty, jsem získala až nyní. A bylo to pro mě kardinální zklamání,“ zopakovala.

Jiný důkaz o Babišově vlivu na noviny nemá, ale považuje za podstatné, že už nemá důvěru ve vedení. Proto z deníku odchází, aniž ví, kam půjde psát dál.

Procházková z LN neodchází sama. Sbohem deníku dali také redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos.

Redaktor Nového deníku Jakub Zelenka si v souvislosti s kauzou položil otázku, zda ještě lze věřit v nezávislost Lidových novin, když v ni nevěří ani tak zkušená novinářka jako Petra Procházková. „Jde věřit ještě novinám, kde z takových důvodů po 27 letech odchází někdo tak skvělý jako Petra? A teď mluvím jako fanoušek značky LN,“ napsal Zelenka na Twitteru.

Odchodu Petry Procházkové z Lidových novin zalitoval také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Po 27 letech úctyhodné práce musí být odchod strašně těžké rozhodnutí. Kdo však má profesní čest novináře, nemůže pracovat pro stranický věstník, a přitom tvrdit, že dělá nezávislou žurnalistiku. Snad se s texty Petry Procházkové budeme setkávat v některém svobodném médiu,“ napsal politik.

I někdejší zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szanto má za to, že odchod Petry Procházkové rozhodně není dobrou zprávou pro Lidové noviny. Petře Procházkové hodlá držet palce. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta podotkl, že Petra Procházková má s odchodem z LN pět let zpoždění, ale to nic nemění na tom, že je dobře, že odešla. Ve stejném duchu se vyjádřil i Dalibor Balšínek, bývalý šéfredaktor Lidových novin, který deník opustil, když si ho Babiš koupil. Dnes působí v Týdeníku Echo. „Už před čtyřmi lety bylo v LN i MfD dost lidí, kteří věděli, proč si AB Mafru kupuje, a nečekali na potupné důvody,“ napsal Balšínek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…