Průšvih ve významném německém deníku. Jeho hvězdný reportér si vymýšlel. Příběh ze Sýrie, z hranic USA a Mexika...

21.12.2018 8:15

Ikonický německý týdeník Der Spiegel se potýká s největším problémem za sedmdesát let své existence. Je jím jeho třiatřicetiletý reportér Claas Relotius, který ještě donedávna sklízel za svou práci jeden úspěch za druhým. Za svou obsáhlou reportáž ze syrské války dostal významnou novinářskou cenu. Nyní se však ukázalo, že jeho text je nepravdivý a z velké části vymyšlený. Stejně jako mnoha dalších, které publikoval v prestižních titulech jako jsou FAZ, Cicero, Süddeutsche Zeitung nebo Financial Times, informovala Mladá fronta Dnes.

Průšvih ve významném německém deníku. Jeho hvězdný reportér si vymýšlel. Příběh ze Sýrie, z hranic USA a Mexika...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

„Lidé, jejich výpovědi ani místa a události v mnoha případech neexistují. Je to celé výmysl,“ potvrdil nepravdivost textů, které psal Relotius, šéfredaktor týdeníku Der Spiegel Ullrich Fichtner, v němž Relotius od roku 2011 pracoval.

Relotius bezesporu dosud patřil mezi elitní autory týdeníku Der Spiegel. V průběhu let dostal řadu ocenění: německou cenu za nejlepší reportáž mu porota udělila hned čtyřikrát, v roce 2014 jej také americká CNN vyhlásila nejlepším novinářem roku.

Sám Relotius se přiznal, že z téměř šedesáti textů, které napsal, je nejméně čtrnáct z nich nepravdivých. Tím osudným byla reportáž z hranice mezi Mexikem a Spojenými státy o tom, jak se Američané sdružení v domobraně snaží se zbraní v ruce zastavit občany jihoamerických států v cestě do USA.

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí
Podivností si tehdy začal všímat zkušený a starší kolega ze stejného časopisu Juan Moreno, který Relotiuse na americko-mexickou hranici doprovázel. Začal si totiž postupně všímat, že něco nesedí a začal pátrat, co je skutečnost, a co fikce. Důvodem bylo hlavně to, aby se jako spoluautor textu případně nepoškodil.

Nakonec Moreno shromáždil dostatek důkazů o nepravdivosti textů svého kolegy, aby se případem vedení týdeníku začalo zabývat. Vyšlo například najevo, že dva údajné zdroje, které Relotius v článku obsáhle citoval, se s ním nikdy ani nesetkaly, mnoho pasáží reportáže bylo zcela vymyšlených.

Další fiktivní informace obsahovala mimo jiné oceňovaná reportáž z věznice Guantánamo nebo imaginární rozhovor s rodiči amerického fotbalisty a politického aktivisty Colina Kaepernicka.

Nyní časopis Der Spiegel o celé nešťastné záležitosti sám obsáhle informuje, sestavil také interní vyšetřovací komisi, která má zabránit opakování něčeho podobného v budoucnosti. „Jeho podvody byly úmyslné, metodické a s kriminálním motivem,“ dodal ke kauze zpravodajský server Spiegel Online.

Časopis se zároveň omluvil a také vyzval čtenáře, aby ohlásili, pokud si i v dalších Relotiových textech všimnou nepřesností nebo podvrhu.

Po raketovém vzestupu se tak Claas Relotius vlastním zapřičíněním dočkal ještě rychlejšího pádu. „Strach z neúspěchu a tlak na to, abych nezklamal, se s rostoucím úspěchem stále zvyšoval. Jsem nemocný a potřebuji pomoc,“ uvedl Relotius.

 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …