Průzkum: Babiš by „rupnul“ s Pavlem, Nerudovou, Fischerem, Hilšerem i Středulou

13.10.2022 12:05

Kdo přesně se bude nakonec ucházet o úřad prezidenta České republiky zatím není jisté, někteří potenciální kandidáti svoje rozhodnutí ještě nepotvrdili, jiní zase zatím nezískali potřebné množství podpisů. Je ale jasné, že o konečné volbě prezidenta rozhodne až druhé kolo prezidentských voleb. Podle posledního průzkumu agentury Median by v něm ale byl Andrej Babiš bez šance, ať už by proti němu stál kdokoli z favorizovaných osobností.

Průzkum: Babiš by „rupnul“ s Pavlem, Nerudovou, Fischerem, Hilšerem i Středulou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Nasvícení Pražského hradu v českých národních barvách

Pokud poslední průzkum agentury SANEP vyvolal údiv nad vysokými čísly, která v něm byla přisouzena kandidátovi za SPD Jaroslavu Baštovi – Psali jsme ZDE – tak podobnou rekci možná vzbudí i průzkum agentury Median publikovaný právě dnes.

Připomeňme, že podle agentury SANEP a jejího průzkumu, který byl zveřejněný před pár dny, by Jaroslav Bašta získal 4. místo se ziskem 13,4 % a skončil by tak těsně za Danuší Nerudovou. Před ně by se ještě dostal Martin Stropnický a vítězem by se stal Petr Pavel.

Navzdory tomu ale průzkum agentury Median Jaroslava Baštu vůbec nezmiňuje. Podle něj by se mezi prvních devět kandidátů ani nevešel.

Na 1. místě s 24% podporou je totiž podle Medianu generál Petr Pavel. Andrej Babiš obsadil druhé místo a má jen o 0,5 % podpory méně. Podpora Danuše Nerudové klesla na 10 % a Pavel Fischer obdržel 8 %. První pětku uzavírá Josef Středula se ziskem 7,5 %.

Velmi zajímavý je ale model druhého kola prezidentské volby. Podle prozatímních průzkumů lze předpokládat, že by se do něj dostali Petr Pavel a Andrej Babiš, pokud bude kandidovat. Navíc se Andrej Babiš vzhledem k jeho stálé podpoře jeví jako jistý účastník druhého kola. U tohoto konstatování ale jistoty hnutí ANO končí.

Median totiž nasimuloval případné výsledky druhého kola prezidentské volby, pokud by se do něj kvalifikoval Andrej Babiš a někdo z jeho potenciálně největších protivníků.

A výsledek by zřejmě mnohé překvapil. Šéf hnutí ANO by se všemi prohrál.

Dodejme ještě, že do voleb zbývají tři měsíce a situace se může měnit a mění se každým dnem. Ani sám Andrej Babiš ještě nepotvrdil svoji kandidaturu a avizoval, že hnutí ANO oznámí svého nominanta do boje o Hrad zhruba za dva týdny 26. 10. 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…