Průzkum: Polovina národa si myslí, že kníže poškodil Česko. Třetina ho žene z funkce

10.06.2013 14:20

Téměř polovina Čechů se domnívá, že Karel Schwarzenberg poškodil výrokem o ázerbájdžánské vládě národní a podnikatelské zájmy. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP. Ministr zahraničí označil tamější vládu za „rodinnou diktaturu“. To, že by krizi měl zažehnat prezident Zeman, si prý myslí 45 % dotázaných.

Průzkum: Polovina národa si myslí, že kníže poškodil Česko. Třetina ho žene z funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Za velmi vážnou považuje více jak čtvrtina domácí populace (25,5 %) diplomatickou roztržku mezi ČR a Ázerbájdžánem, kterou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyvolal označením tamější vlády za „rodinnou diktaturu“.

Názor, že ministr zahraničních věcí svým březnovým výrokem poškodil národní zájmy ČR a zájmy českých podnikatelů, pak podle výsledků exkluzivního průzkumu společnosti SANEP sdílí v souhrnu 46,5 % dotázaných. Skutečnost, že českým firmám kvůli tomuto diplomatickému incidentu hrozí zastavení rozjednaných obchodů v Ázerbájdžánu, přitom potvrdily médiím i diplomatické zdroje.

Celý průzkum ZDE

34 procent obyvatel si myslí, že Schwarzenberg by měl odstoupit z funkce ministra

Dle mínění 26,4 % dotázaných Karel Schwarzenberg nedůstojně zastupuje zájmy ČR. Rezignací na ministerský post by pak měl ministr zahraničních věcí zaplatit za tento diplomatický incident dle názoru 34,1 % dotázaných. Omluvit se veřejně za svůj výrok a činit vše pro nápravu vzájemných vztahů mezi ČR a Ázerbájdžánem pak sdílí 23,1 % respondentů.

Karel Schwarzenberg má vedle kritiků i své zastánce. Názor, že ministr zahraničních věcí je důstojným reprezentantem národních zájmů, sdílí 12,2 % dotázaných a že důstojně hájí národní zájmy i zájmy podnikatelů má 9,5 % respondentů. Dle názoru 21,9 % dotázaných by se pak Karel Schwarzenberg neměl za svůj výrok omlouvat a měl by si stát za svým názorem bez ohledu na důsledky.

V souvislosti s touto diplomatickou roztržkou není bez zajímavosti, že v souhrnu 45,3 % dotázaných se domnívá, že by vše měl zažehnat prezident Miloš Zeman.

Společnost SANEP provedla exkluzivní internetový on/off-line průzkum na vybrané skupině 5.791 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.291 dotázaných.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…