Průzkum: Současný režim je lepší než komunismus

24.01.2012 20:41

Podle průzkumu agentury STEM více než polovina lidí považuje současný režim za lepší než režim před listopadem 1989. Dlouhodobě však klesá podíl lidí, kteří si myslí, že nynější režim vytváří pro další generaci lepší budoucnost než socialistický. Tento názor nyní zastává nejmenší podíl lidí od roku 1993.

Průzkum: Současný režim je lepší než komunismus
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

 Nynější režim preferuje před někdejším socialistickým zřízením 53 procent lidí, od loňského dotazování jejich podíl klesl o pět procentních bodů. Dalších 27 procent považuje předlistopadový režim za lepší než současný, zbylých 20 procent zastává názor, že jsou oba stejné.

Lepší budoucnost pro mladší generace?

Největší podíl lidí přesvědčených o tom, že současné zřízení je lepší než předlistopadové, zaznamenal průzkum v březnu roku 1992, kdy tento názor zastávalo 69 procent dotázaných, naopak nejmenší v prosinci roku 1998 a v září roku 2000, kdy klesl na 48 procent.

Aktuální průzkum také zaznamenal historické minimum kladných odpovědí na otázku, zda současný režim vytváří pro další generaci lepší budoucnost, než kdyby pokračoval režim socialistický. Tento názor zastává 54 procent lidí, v roce 1993 to bylo 74 procent. Od roku 2007, kdy podíl souhlasných odpovědí dosáhl 73 procent, jejich podíl stále klesá.

Celý průzkum ZDE.

Současný režim častěji hodnotí příznivě lidé mladší, vzdělanější, studenti a podnikatelé, odborní pracovníci a úředníci. Častěji se pro něj také vyslovují lidé, kteří jsou spokojeni s osobním životem, a ti, kteří se cítí být příjmově a majetkově dobře zajištěni. Polistopadový režim častěji podporují i lidé pravicově orientovaní a příznivci ODS a TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…