Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů věří, že je veřejná správa zkorumpovaná

02.04.2014 9:48

Tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že je do korupce zapojena většina nebo téměř všichni veřejní činitelé. Pouze dvě procenta lidí věří, že korupce je ve veřejné správě spíše výjimkou. Za nejzkorumpovanější instituce považují občané politické strany a ministerstva. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum: Tři čtvrtiny Čechů věří, že je veřejná správa zkorumpovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výsledky průzkumu se v posledních letech výrazně nemění. Loni bylo o korupci mezi většinou veřejných činitelů přesvědčeno 73 procent lidí, o dvě procenta méně než letos. Stejně jako v loňském roce zastává i letos přibližně pětina dotázaných optimističtější názor, že zkorumpována je méně než polovina veřejných činitelů.

O korupci ve veřejné správě jsou častěji přesvědčeni příznivci levice a lidé, kteří označují svou životní úroveň za špatnou.

Celý průzkum ZDE

Politické strany se dočkaly bídného výsledku

Korupci v jednotlivých institucích hodnotili dotázaní na školní stupnici 1 až 5, kde pětka znamená nejvyšší míru korupce. Politické strany skončily jasně nejhůře s průměrnou známkou 4,26. Ministerstva a centrální úřady jsou hodnoceny známkou 3,91 a stavební úřady získaly průměrné hodnocení 3,75. Na dalších místech jsou krajské úřady a také policie.

Pouze dvě instituce získaly lepší průměrné ohodnocení než trojku. Nejnižší míra korupce je podle lidí ve školství, které ohodnotili známkou 2,58. Banky a peněžní ústavy skončily s hodnocením 2,92. Třetí nejméně zkorumpovanou institucí je podle občanů armáda.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 10. března a zúčastnilo se ho 1061 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…