Průzkum pro ČT: Babiš mírně ztratil. Zato Trikolóra Klause ml. již krátce po založení boduje

30.06.2019 14:07

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo podle modelu Kantar CZ hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti s 18,5 procenta a třetí ODS s 13 procenty hlasů. ANO si meziměsíčně pohoršilo, naopak Piráti a ODS od května získali. Volební model dnes zveřejnila Česká televize (ČT) a do dolní komory Parlamentu by se podle něj dostalo zřejmě osm stran.

Průzkum pro ČT: Babiš mírně ztratil. Zato Trikolóra Klause ml. již krátce po založení boduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by zůstali lidovci. Podle modelu by je volilo 4,5 procenta lidí. Přesně na hranici pěti procent by byla TOP 09. Statistická chyba volebního modelu se ale pohybuje mezi plus minus 1,1 až 2,9 procentního bodu.

Zisk ANO se proti květnu snížil o dva procentní body. Naproti tomu Piráti si polepšili o bod a občanští demokraté o půl bodu. Na čtvrtém místě ve volbách by skončila SPD, která by dostala 8,5 procenta hlasů. Stejně jako ANO ale meziměsíčně přišla o dva procentní body.

Pro ČSSD by v červnových volbách hlasovalo 6,5 procenta lidí, tedy o půl bodu více než v květnu. Hnutí STAN by dostalo šest procent hlasů a KSČM 5,5 procenta, přičemž obě tyto strany zaznamenaly proti květnu mírný úbytek podporovatelů. Vedle toho TOP 09 voličů mírně přibylo.

V modelu již figuruje politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra – hnutí občanů, kterou představil 10. června. Podle Kantar CZ by ji v druhé polovině června volila tři procenta občanů.

Průzkum se uskutečnil mezi 17. a 26. červnem a účastnilo se ho 837 lidí, kteří nevyloučili účast ve volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …